03/13/18 12:31
(transmedia.bg)

Русия и Великобритания изостриха тона заради Скрипал

 

Тонът между Великобритания и Русия се изостри безпрецедентно за последните години след посегателството над бившия руски шпионин Сергей Скрипал. Той и дъщеря му бяха открити отровени в магазин в град Солсбъри. Според разследването за целта е употребен невропаралитичният газ „Нoвичок“, разработен от руските военни.

Москва трябва да даде обяснение до полунощ във вторник защо руски невропаралитичен газ е използван за отравянето на Скрипал и неговата дъщеря Юлия във Великобритания, заяви британския премиер Тереза Мей. Ако не получи обяснение, случаят ще се разглежда като незаконна употреба на сила от руската държава над Великобритания

След съвещание на националния съвет по сигурност Мей каза пред депутатите, че е „много вероятно“ Русия да е отговорна за отравянето и предупреди, че Великобритания не би толерирала подобни „безочливи опити за убийство на своя територия“.

В същото време американският държавен секретар Рекс Тилърсън обяви, че атаката над Сергей и Юлия Скрипал изглежда „наистина груб акт… и очевидно идва от Русия“, затова трябва да има „сериозно последици“.

Позицията на Москва е, че тези обвинения са „неоснователни“.

Британският външен министър Борис Джонсън е повикал на разговор в Уайтхол руския посланик в Лондон и е поискал обяснение.

Незабавната реакция на руската страна дойде от говорителя на външното министерство Мария Захарова, която нарече това „провокация“ и „цирк на британския парламент“. А руският депутат Андрей Луговой, който бе обвинен за сходното отравяне на дисидента Александър Литвиненко през 2006 г., нарече изказването на Мей „най-малкото безотговорно“.

Руският външен министър Сергей Лавров упрекна британските власти, че не споделят материали от разследването по делото за отровения агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, съобщиха РИА „Новости“ и РБК.

По думите му Лондон е получил – и отхвърлил – подобно искане от Москва. Руският първи дипломат коментира случая по-малко от ден след като британският премиер Тереза Мей обвини Русия за покушението с нервнопаралитично вещество, което остави Скрипал в критично състояние. След инцидента с него в търговски център следи от веществото бяха открити и в ресторант, посещаван от Скрипал.

Лавров каза, че Москва няма да се съобрази с ултиматума, тъй като не получава достъп до документите по делото. Още повече че един от пострадалите – дъщерята Юлия Скрипал – има руско гражданство, продължи той. „Получих непонятен отговор, който се свежда до това, че законните ни искания бяха отхвърлени.“

Руският външен министър изтъкна, че страната му няма нищо общо със случая. „Нямаме никакво отношение към това“, добави дипломатът, но подчерта, че макар Русия да е „невинна“, тя е „готова да сътрудничи в съответствие с Конвенцията за забрана на химическите оръжия“, ако „Обединеното кралство просто изпълни международноправните си задължения по този документ“.

Вчера руска държавна телевизия допусна, че Великобритания може да е отговорна за покушението, което е заговор в опит да се провали световното първенство по футбол.

 

Снимка: БНР

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване