03/13/18 13:07
(transmedia.bg)

Светлин Михайлов се отказва от надпреварата за шеф на СГС

 

 

Съдийската колегия на Висшият съдебен съвет не успя да избере председател на Софийския градски съд днес, тъй като нито един от двамата кандидати не събра минимума от 7 гласа „за“. За Евгени Георгиев гласуваха петима, за Светлин Михайлов – двама, а останалите 7 се въздържаха.

На 20 февруари изборът беше отложен, тъй като един от кандидатите – Светлин Михайлов, прати служебна бележка в съвета, че късно предишната вечер е постъпил по спешност в болница.

Михайлов вече е бил председател на съда в периода 2004-2009 година, а Георгиев е граждански съдия в СГС.

Най-големият окръжен съд е без титуляр, след като през септември Калоян Топалов подаде изненадващо оставка след двегодишен мандат. На 20 февруари съдийската колегия опита да избере негов заместник, но внезапното влизане в болница на Михайлов отложи избора.

Днешното изслушване на двамата кандидати продължи близо четири часа, а дебатът след това – по-малко от час. В подкрепа на Георгиев се изказаха председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, бившият върховен административен съдия Атанаска Дишева, както и Цветинка Пашкунова, Олга Керелска и Красимир Шекерджиев, които бяха част от ВКС преди да влязат в съдебния съвет.

Севдалин Мавров, който бе съдия във ВКС, подкрепи Светлин Михайлов. Вторият глас „за“ Михайлов беше на бившия адвокат Боян Новански. Той влезе в съвета от парламентарната квота, чиято номинация беше издигната от лидера на „Атака“ Волен Сидеров.

Други членове на съвет не взеха думата за коментар на кандидатите. Седмината, които не подкрепиха нито един от двамата кандидати бяха Даниела Марчева, Вероника Имова, Боряна Димитрова, Драгомир Кояджиков, Георги Чолаков и Боян Магдалинчев.

След края на гласуването, с което съдебният съвет не успя да избере следващия председател на градския съд, Светлин Михайлов заяви, че се отказва от надпреварата и няма да се кандидатира отново.

Търговският съдия Светлин Михайлов се сочеше за сигурен фаворит. „Първият мандат е провал за съда, вторият би бил позор за съдебната система“, обяви тогавашният председател на Върховния административен съд Константин Пенчев по време на процедурата по избора. „Едва ли би имало по-неподходяща кандидатура“, коментира по време на обсъжданията в колегията председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той нарече Михайлов „скандално прославил се“ и допълни, че по негово време са били посети семената, пожънати по времето на Владимира Янева. „Изпълнението на политически поръчки и кражбата на фирми с помощта на съда не е започнало с „Белведере“, а много преди това“, допълни Панов.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване