03/13/18 16:30
(http://www.clubz.bg/)

Съратник на Березовски открит мъртъв в Лондон

Николай Глушков - съратник на покойния руски олигарх Борис Березовски, е открит мъртъв в Лондон, съобщиха британските медии.

68-годишният бизнесмен бе в миналото зам. генерален директор на авиокомпанията "Аерофлот". Тялото му било открито от негови близки. Причините за смъртта му засега не се съобщават.

Самият Березовски, който бе получил политическо убежище във Великобритания, бе намерен обесен в банята на дома си край Лондон през 2013 г. Въпреки всички подозрения най-популярната версия остава самоубийство. Поне на нея навежда шалът, омотан около врата му.

Това се случва на фона на задълбочаващия се скандал с отровения на 4 март във Великобритания бивш руски двоен агент Сергей Скрипал. Той и дъщеря му са в тежко състояние в болница.

Вчера стана ясно, че Скотланд ярд разследва възможността руските спецслужби да са отровили и Георгий Шупе - бивш зет на Березовски. Има подозрение, че той е бил отровен няколко седмици преди Скрипал.

Днес обаче руската агенция РБК публикува изказване на самия Шупе, в което той категорично отрича да е бил отравян, а твърди, че просто се почувствал зле.

Кой е Николай Глушков

Глушков бе руски бизнесмен. През 1989-1991 г. той бе шеф на отдел, а след това - зам. генерален директор на създаденото от Борис Березовски "ЛогоВАЗ" АД. То се занимаваше със свободна продажба на изтеглени от западните пазари коли, произведени в заводите ВАЗ, предимно от марката „Лада“.

През 1996 г. Глушков стана зам. генерален директор на "Аерофлот".

4 години по-късно бизнесменът бе арестуван по дело за присвояване на средства от авиокомпанията, обвинен в мошеничество, пране на престъпно натрупани пари и задържане на валутни печалби от чужбина. През 2004 г. Свердловският съд в Москва го осъди на 3 години и 3 месеца затвор. Но той бе освободен в съдебната зала, тъй като бе излежал срока.

През последните години Глушков живееше във Великобритания, където получи политическо убежище през 2010 г.

Преди година Свердловският съд в Москва осъди бизнесмена задочно на 8 години колония с общ режим за присвояване на средства от "Аерофлот" през 90-те г. на ХХ век.

През 2011 г. Николай Глушков свидетелства в лондонски съд по дело, заведено от Березовски срещу друг руски олигарх - Роман Абрамович, който обаче запази добрите си контакти с Кремъл.

Тогава бизнесменът заяви пред магистратите, че е бил взет за заложник от администрацията на руския президент Владимир Путин. Така тя се опитала да натисне Березовски да продаде телевизионната програма ОРТ.

Березовски обвини Абрамович, че го е измамил за 5 милиарда долара, и твърдеше, че двамата са били партньори в петролната компания "Сибнефт" през 90-те г. Абрамович отрече. Съдията отхвърли иска на Березовски и го обяви за умишлено непочтен.

Глушков бе доста недоволен от съдебното решение и го обжалва заради проявено според него пристрастие. В същото време Березовски изчезна от публичния живот. И бе намерен мъртъв преди 5 години.

Самият Глушков бе доста скептичен към версията за самоубийство на съратника си. Още тогава той заяви пред в. "Гардиън", че е убеден в убийството му.

Бизнесменът продължи да разследва няколко месеца обстоятелствата около смъртта на Березовски. Той призна, че малко преди съратникът му да умре двамата са се карали.

Публикувана на 03/13/18 16:30 http://clubz.bg/65350-syratnik_na_berezovski_otkrit_myrtyv_v_london

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване