03/14/18 15:59
(transmedia.bg)

Великобритания изгони 23 руски дипломати от страната

 

 

Великобритания изгони от страната 23 руски дипломати и преустанови контакти с Русия на най-високо равнище заради вероятно участие на Москва в отравянето на бившия сътрудник на спецслужбите Сергей Скрипал. За това съобщи след заседание на британския Национален съвет за сигурност премиерът Тереза Мей.

По думите на Мей руската държава е извършила опит за убийство на Скрипал и неговата дъщеря и е поставила под заплаха сигурността на гражданите на Великобритания. Лондон смята това за незаконно използване на сила срещу британското кралство.

Британският парламент даде на руските дипломати седмица, за да напуснат страната. Бе решено също така да бъде оттеглена поканата към външния министър Сергей Лавров в Британия, а високопоставени чиновници и членове на кралското семейство ще бойкотират Световното първенство по футбол през 2018 година в Русия. Освен това Лондон заплаши да замрази руските държавни активи, ако се докаже, че използването им заплашва сигурността на британските граждани.

По-рано Лондон призова Съвета за сигурност на ООН да се събере на спешно заседание във връзка с отравянето на бившия руски разузнавач и дъщеря му в Солсбъри, за да докладва за предварителния резултата от разследването. Тя е насрочена за сряда вечер.

Ден преди това премиерът на Великобритания Тереза Мей заяви, че Русия с голяма вероятност е замесена в отравянето на бившия полковник от ГРУ Скрипал и дъщеря му. Мей каза, че ако Москва не даде „заслужаващо доверие“ обяснение до 14 март, то Лондон приравнява отравянето на Скрипал към акт незаконно използване на сила против Великобритания.

От своя страна Русия отказва досега да отговори на въпроси на Великобритания, докато не получи достъп до материалите по делото и образци от токсичния материал. От Кремъл предупредиха, че ответните мерки на Москва срещу въведените ограничения ще бъдат незабавни и няма да закъснеят.

Припомняме, че на 4 март руският разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му бяха намерени в безпомощно състояние на пейка в търговския център на британския град Солсбъри. Двамата са в тежко състояние.

По материали на „Новая газета“

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване