03/14/18 04:38
(http://www.clubz.bg/)

Гениалният Стивън Хокинг издъхна на 76 г.

Стивън Хокинг. Снимка ЕПА/БГНЕС

Британският астрофизик Стивън Хокинг почина днес на 76-годишна възраст, съобщиха децата му в комюнике, цитирано от Франс прес.

"Ние сме дълбоко опечалени от смъртта на нашия любим баща. Той беше велик учен и изключителен човек, чиято работа ще живее още много години", пишат децата му Люси, Робърт и Тим в текста, публикуван от британската агенция Прес асосиейшън.

Гениалният учен е починал в дома си близо до Кембридж, съобщават от семейството му. Ще го помним с красивия му ум и невероятното чувство за хумор, добавят те.

 "Неговият кураж и постоянство, с неговия блясък и хумор, вдъхновяваха хората по цял свят", се изтъква още в съобщението за смъртта му.

Стивън Уилям Хокинг е роден на 8 януари 1942 г. в Оксфорд. През 1963 г. той е диагностициран с амиотрофична склероза и лекарите му дават само няколко години живот. 22 години по-късно, след пневмония, ученият пострада от трахеостомия, която го лишава от способността си да говори и той започна да използва реч синтезатор.

Сериозно заболяване не е пречка Хокинг да се превърне в един от най-известните теоретични физици на нашето време. Основното поле на неговите научни изследвания са космология и квантова гравитация. Голяма част от времето си той посветен на изучаването на черните дупки. По-специално, британският физик е автор на теорията за "изпарението" на черни дупки, дължащи се на радиация (това явление се нарича "Хокинг лъчение").

Стивън Хокинг е автор на много популярни научни книги, включително "Кратка история на времето", "Черни дупки и млади вселени", "Светът накратко" и други.

Публикувана на 03/14/18 04:38 http://clubz.bg/65356-genialniqt_stivyn_hoking_izdyhna_na_76_g

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване