03/14/18 13:11
(transmedia.bg)

Новите концесии на плажове заминаха в орбитите на Ахмед Доган, Валентин Златев, ВИС – 2 и СИК

С решение на Министерския съвет няколко плажа от Южното Черноморие се сдобиха с концесионери. Всичките компании концесионери имат връзка с добре познати от обществения живот фигури и икономически структури.

Така например компанията „Хермес солар“ ще е концесионер за 15 години на пясъчната ивица „Росенец – север“. Фирмата ще плаща такса от 12 092.40 лева с ДДС на година, като за целогодишното санитарно-хигиенно поддържане на плаж „Росенец – север“ ще харчи поне 20 хиляди лева без ДДС. За плаж „Росенец – север“ концесионерът се задължава да предлага в зоната за платени плажни принадлежности цена за един чадър от 10 лв. и за един шезлонг също от 10 лв.

„Хермес солар“ е инвеститор в т.нар „Летен сарай“ на Ахмед Доган, който също се намира в зоната „Росенец“. „Хермес солар“ е компания с кредитна история в Корпоративна търговска банка. До 18 юли 2014 г. мажоритарен собственик на “Хермес Солар”е секретарката на покойния Ахмед Емин. Това е застрелялият се при неизяснени обстоятелства личен секретар на Доган. Секретарката се казва Хайрие Хаджийска и държи 85%. Бившият управител Мустафа Шан пък е с 5% от дяловете. Останалите акционери са руският гражданин Василий Рибаулин и арменецът Георгий Серопян.

След поставнято на КТБ под специален надзор в „Хермес солар“ настъпват акционерни промени и собственик на компанията става 28-годишната Снежана Карова. Успоредно с това компанията се прекредитира в Първа инвестиционна банка (ПИБ). Това става като част от пакет сделки, при които задълженията на свързани с ДПС фирми са покрити с цесия от ПИБ. Компаниите са свързваната с Йордан Цонев „Вили Вист“, както и контролираните от Делян Пеевски „Табак Маркет“, „Дрослиан България“ и „Сиболе България“.

Сред одобрените от МС концесионери е и фирма „Тера тур сервиз“, свързана с управителя на „Лукойл България“ Валентин Златев. „Тера тур сервиз“ ще стопанисва за 15 години плажа „Св. Влас – болницата“ срещу 64 807.45 лв. с ДДС. За инвестиции в подобряване на пешеходния достъп до плажната ивица за целия срок на концесията, са планирани 272 хиляди лева без ДДС. Договорът предвижда шезлонг и чадър на плаж „Св. Влас – болницата“ да могат да се наемат за по 7 лв.

Още две ивици пък ще се стопанисват от фирми, които са имали общ бизнес със знакови фигури от ВИС-2 и СИК.

За концесионер на плаж ,Несебър – юг“ е избрана фирма „Ауто фактор“ ЕООД. Тя е еднолична собственост на Кирил Спасов. Спасов е съдружник в дружеството „Ирида-71“, което е концесионер на плажовете „Слънчев бряг – юг“ (известен още като „Какао бийч“), „Хармани“ в Созопол и „Поморие – изток“. Дружеството е създадено още през 1997 г. от взривения през 2002 г. Димитър Димитров – Маймуняка, един от най-близките довереници на шефа на ВИС-2 Васил Илиев, припомня “Капитал“.

След поредица от прехвърляне на дялове през годините в момента фирмата е собственост на Надя Иванова и Кирил Спасов. До лятото на 2012 г. мажоритарен собственик на „Ирида-71“ е бил Радостин Бързанов – Радо Слънцето, бивш бодигард на Васил Илиев и след това на брат му Георги Илиев.

Концесията на плаж „Несебър – юг“ е за 15 години, срещу 320 756.11 лв. на година. Допълнително е поет ангажимент за инвестиране на над 4.89 млн. лева в мерки за опазване на околната среда и защитените зони на неговата територия. На ,,Несебър – юг“ шезлонгът и чадърът ще се наемат за по 8 лева.

С решението на кабинета от днес за концесионер и избран и за „Слънчев бряг -север“, като това е компанията „Голден сендс бийч“. Тя е собственост на Вйекослав Смрекар, който през годините е бил съдружник със знакови хора от СИК.

Годишната концесионна такса за „Слънчев бряг – север“ е 1 664 784.18 лв. с ДДС, като над 12.56 млн. лева ще бъдат дадени за подобряване на облика на плажа. Поетият ангажимент е цените на шезлонг и чадър да са по 9 лева.

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване