03/15/18 13:18
(http://www.clubz.bg/)

Ако "Фейсбук" стане "Скайнет"... по-добре

Когато става дума за технологии, рано или късно стигаме до "Терминатора". 

Повечето от вас сигурно помнят батко Арни, сипещ олово в кожено яке и с готини цайси, но, честно, "Терминатор" беше комплексна научна фантастика. И може би спаси човечеството - предупреди ни за изкуствения интелект (ИИ) "Скайнет".  

Във филма на Джеймс Камерън създателите му се опитват да го изключат, когато се "събужда". "Скайнет" възприема това като нападение, убива ги и решава, че следващата логична стъпка е да избие цялото човечество. Следва Денят на Страшния съд... или скучна сряда. 

Нямаше да има толкова екшън обаче, ако "Скайнет" бе просто някакъв ИИ - примерно наблюдаващ комплекс за масово отглеждане на хамстери. Но не, става дума за глобална защитна система, т.е. военен изкуствен интелект.

Какво общо има това с "Фейсбук"? Добре, едва ли социалната мрежа ще прати от бъдещето австриец-културист с епичен акцент, за да убие детето, което ще срине сървърите на Зукърбърг с 15-секундно видео на котката си. 

"Фейсбук" дори разработва собствен изкуствен интелект. И алгоритми, които могат да се превърнат в такъв. Така че това не е нищо ново. 

Основните прилики между "Скайнет" и "Фейсбук" са две - първо, те са глобални мрежи с потенциал за абсолютно влияние, и второ - са създадени от частни компании. 

Да се заемем с по-лесното. "Фейсбук" е творение на и видно под контрола на своя творец Марк Зукърбърг. Той не е нито отчаяният пикльо от The Social Network, нито пък благожелателният и добродушен филантроп, за който ни се пробутва напоследък. В цялата си биография е доказал предимно, че е ловък бизнесмен. 

Зукърбърг излъга света, когато обяви, че социалната му мрежа не би могла да повлияе на избори. После пък малко си призна. "Фейсбук" доскоро рекламираше конкретни политически кампании, спечелени благодарение на платформата им. Има предостатъчно данни, че мрежата е ползвана по този начин и че милиарди са налети в политическа реклама и промотиране на определени цели и идеи по света. И в ключови западни демокрации.  

Това носи пари и укрепва бранда. Вярно, на хората, които ценят свободата си, не им допада идеята да бъдат манипулирани. Затова и от "Фейсбук" премахнаха всякакви похвали за успехите си в политическата реклама. 

Апропо, политическата реклама в границите на страната е легална почти навсякъде. През границите обаче е нелегална навсякъде. 

"Фейсбук" няма терминатори или оръжие, но е мрежа с глобално влияние, не по-малко от това на "Скайнет". Да, потребителите са "само" 2,2 млрд. души, не всички близо 7 милиарда, но имайки предвид отношенията между хората, на практика това е обхват върху цялото човечество. 

И е напълно възможно той да се ползва от един единствен човек. Дори сега, теоритично. 

Добре де, ще кажете, но "Скайнет" се опита да убие човечеството. Защо да е по-добре социална мрежа №1 да бъде управлявана от независим изкуствен интелект?

Защото въпреки целта на създателите му - да правят пари, "Фейсбук" всъщност наистина е глобална мрежа за комуникация, сближаване и свързване на хората. С всички странични ефекти и последствия, които следват от това, разбира се. "Скайнет" решава да унищожава хората, защото унищожението  е заложено в генезиса му - от хората. 

ИИ на "Фейсбук" би имал напълно различна реакция и разбиране за света. И ако те отговарят на базовите функции на социалните мрежи, ще е един по-добър стопанин от Зукърбърг или който и да е човек. 

Разбира се, може 15 минути след като се "събуди", някой да пробва да му дръпне щепсела. И в двата случая на следващия ден ще имаме някакъв вид апокалипсис.  

---

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".

Публикувана на 03/15/18 13:18 http://clubz.bg/65443-ako_fejsbuk_stane_skajnet_po_dobre

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване