03/15/18 15:54
(transmedia.bg)

Великобритания, Франция, Германия и САЩ обвиниха Русия за атаката с „Новичок“

Русия е отговорна за покушението срещу Сергей и Юлия Скрипал. Това се казва в обща декларация Великобритания, Франция, Германия и Съединените щати.

За пръв път нервнопаралитично вещество се използва за атака в Европа от Вторатасветовна война насам и Русия е отговорна за нея, се казва в текста, публикуван след британските мерки срещу Москва заради атаката с „Новичок“ срещу бившия двоен шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му.

Великобритания, Франция, Германия и Съединените щати определят случилото се като „нападение срещу суверенитета на Великобритания“ и добавят: „Всяка подобна употреба от държава е недвусмислено нарушение на Конвенцията за химически оръжия и на международното право.“

 

„Това засяга сигурността на всички ни“, продължава текстът, публикуван дни след като Лондон обяви, че е „много вероятно“ Русия да стои зад атаката, и даде на Москва време, за да обясни инцидента, но Кремъл не се съобрази с ултиматума. „Споделяме оценката на Великобритания, че няма разумно алтернативни обяснение, и отбелязваме, че неуспехът на Русия в това да уважи основателната молба на британското правителство също подчертава отговорността ѝ… Притесненията ни нарастват и заради случаите на безотговорно руско поведение.“

 

Четирите страни – три от които постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН – настояват Русия да разкрие напълно програмата си за химически оръжия „Новичок“, произвеждала едноименната група вещества, от която е и нервнопаралитичната отрова, използвана според Лондон срещу Скрипал.

 

За същата програма говори и един от химиците, участвал в нея, Вил Мирзаянов, според когото тя е разработвана от Съветския съюз и пазена в дълбока тайна въпреки ангажиментите на Москва към Конвенцията за химически оръжия от 90-те г. насам.

Русия обаче днес обвини Великобритания, че може всъщност да стои зад групата „Новичок“ след отвличането на учени от бившия Съветски съюз преди няколко десетилетия. Външният министър Сергей Лавров пък каза, че атаката може да е извършена от врагове на Русия, които искат да провалят световното първенство по футбол.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване