03/15/18 13:30
(transmedia.bg)

На лято – колелета, тротоарите – друг път

 

 

Идеята на столичния кмет още това лято да има обществени велосипеди в София би звучала напълно реалистично, ако столицата беше населена с холандци или ако поне малко приличаше на Амстердам.

Само си представете: Оставят петстотин колелета на различни места в София на сутринта. Какво следва? Обзалагам се – вечерта от тях налични ще са двеста. На другата сутрин – максимум две. Освен ако нямат супермодерна система против кражба, джипиеси или такса за отключване. То последното не е проблем, ако за пет лева ще сдобиеш колело…

И кражбата е само първият проблем. Дори да допуснем, че доблестните полицаи хванат и накажат всички крадци, остава въпросът къде точно ще се карат тези колелета.

Най-очевидното доказателство за общинарска малоумщина са точно велоалеите – започват внезапно и свършват в нищото. Примерите са толкова много, че всеки колоездач може да даде по стотина. Затова повечето карат по тротоарите. Те пък са тема направо за учебник по градоустройство. По картинка може да се изучава как не се прави тротоар. Или как се осакатява население с разбрицани плочки по тротоарите.

По същите картинки може да се изучава и спортна дисциплина – преодоляване на шахти и железарии по софийските тротоари без спъване и падане. Това си е чиста проба спорт – изисква пълна концентрация, остро зрение, тренирана мускулатура и, разбира се, подходяща екипировка.

Тротоарите в София са и паркинги. Тежки автомобили ги разбиват и няма никакви санкции. Подобно нещо би било напълно невъзможно в една Германия, например. Нито някой би паркирал на тротоара, нито властите биха оставили подобен акт без строга глоба.

Насред тротоарите стърчат и пътни знаци, и електрически стълбове, и всякакви шахти. От всевъзможните препятствия поне едно ще нацелиш, особено ако бързаш.

Някои тротоари в елитни столични квартали пък са под наклон – навътре към паркинга на блока и навън – към улицата. Тези наклони през зимата са непроходими. Както, впрочем, и повечето софийски тротоари. Но проблемите за пешеходците са и през четирите сезона.

Та сигурно затова на лято ще ни купят колелета. Тротоарите ще ги оправят някой друг път.

Вярно е, че доста пари се усвоиха за велоалеи. По някаква странна причина те се оказаха по-належащи от нормални тротоари. И докато майките с количките, бабите с бастуните и инвалидите с патериците се чудят как да преминат живи през разбитите тротоари, велоалеите пустеят. Вероятно точно по тази причина ще се осигурят и общински велосипеди. Вероятно едното финансиране върви с другото…

Истината е, че който иска да кара колело, си има. Столичните колоездачи не са много, защото част от хората просто се отказват от това рисковано занимание. А за тези, които искат да ползват общински велосипеди, остава голямата въпросителна как да се придвижват при положение, че велоалеите са хем малко, хем с нелогични завършеци.

В парковете картинката не е по-различна. И там трудно се кара колело. Алеите са разбити, зеят огромни ями и за велосипедистите единственото спасение са ранните сутрешни и късните вечерни часове, когато няма много навалица.

Идеята да се намали трафикът и да се запази въздухът по-чист е чудесна. Идеята да спортуват софиянци, докато се придвижват, също е много добра. Но още по-добре би било първо да се създадат теренни условия, да се поработи върху манталитета на столичното население и тогава да се харчат пари.

Пак преди да харчат нашите пари, предлагам на велоентусиастите от Столична община да хвърлят едно око и на следните казуси:

  • За хората в инвалидни колички придвижването както с обществен транспорт, така и по произволно избран тротоар, е равно на самоубийство.
  • За майките с колички, а и с вървящи деца, а пък особено и с двете, горното упражнение е групово самоубийство.
  • За бабите и дядовците с бастуни и патерици всяко излизане извън домовете е изпитание както за самите тях, така и за близките им.

И накрая да задам и ежедневно задавания от хиляди столичани въпрос: На метростанция „Сердика“ ескалаторите работят ли?

 

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване