03/15/18 06:13
(http://www.klassa.bg/)

Нова марка за спортни коли дебютира в Женева

 

CUPRA e-Racer e първият състезателен модел в света изцяло на ток

На изложението в Женева беше представена новата автомобилна марка CUPRA. Моделите на CUPRA ще бъдат спортни и бързи, но в същото време удобни и практични за ежедневно шофиране. В новата марка ще бъде пряко интегрирана цялата спортна и състезателна дивизия, която досега беше управлявана от SEAT Sport. В момента SEAT е една от най-бързо развиващите се марки в Европа и е в отлична позиция за старта на новата спортна марка CUPRA. На автосалона новата спортна марка има свой щанд, който се намира до щанда на SEAT. Марката CUPRA ще наследи участието на SEAT в света на моторния спорт, продължило повече от 40 години, но в същото време осъзнава, че бъдещето на състезанията принадлежи на алтернативните системи за задвижване. Целта на CUPRA е да проправи пътя и да осъществи промяната към ефективно и екологично чисто състезание, затова в Женева марката представи пред света e-Racer - първият изцяло електрически състезателен сериен автомобил в света.

 

 

CUPRA e-Racer е 100% електрически автомобил, направен на базата на автомобила Cup Racer. Като начало електрическият мотор е много по-прост, изискващ много по-малко поддръжка и най-вече е по-ефективен, тъй като практически използва цялата доставена енергия, докато двигателят с вътрешно горене използва в най-добрия случай до 30% от горивната енергия. Кинетичната енергия се използва за възстановяване на мощността при спиране и при забавяне на скоростта. Ускорението е много по-добро, тъй като електрическият автомобил има максимален въртящ момент, наличен от момента, в който педалът на газта бъде натиснат и вече не е необходимо да се достига определено ниво на обороти в минута, за да се постигне максимална производителност. По същата причина вече не е необходима и скоростна кутия.

 

 

CUPRA e-Racer е истински спортен автомобил, осигуряващ 410 к.с. непрекъсната мощност и до 680 к.с. пикова мощност с една единствена предавка с векторно управление на въртящия момент и тяга на задните колела. CUPRA e-Racer е оборудван с нова технология за задно виждане, която се показва в таблото за управление. Автомобилът използва три камери вместо традиционните огледала за обратно виждане. CUPRA e-Racer може да достигне максимална скорост от 270 км/ч,

ускорявайки от 0 до 100 км/ч само за 3,2 секунди

и от 0 до 200 км/ч само за 8,2 секунди. Намерението на CUPRA e-Racer е да надхвърли ефективността на конвенционалната версия, за да демонстрира технологичните възможности на марката на всички нива. Новият електрически спортист CUPRA e-Racer ще бъде демонстриран на специално подбрани събития през 2018 г., а през 2019 г. се очаква колата да участва в състезание за изцяло електрически автомобили.

 

 

На щанда на CUPRA публичен дебют прави и спортният кросоувър Ateca. Новият CUPRA Ateca съчетава елегантен и динамичен дизайн с просторен интериор и голям багажник. Неговият двигател 2.0 TSI разполага с максимална мощност от 300 к.с. и е комбиниран със 7-степенна скоростна кутия DSG, която осигурява по-спортно усещане и по-бързо превключване. CUPRA Ateca е оборудван със система за задвижване на четирите колела 4Drive, която бързо и постепенно подава мощност във всеки момент към необходимите колела. Системата 4Drive е оптимизирана, за да работи с всички режими на шофиране - стандартен, спортен, индивидуален, при сняг, офроуд и режим CUPRA. Когато изберете режим CUPRA в профила на шофиране, двигателят реагира незабавно с изискан звук и адаптивно окачване, за да придаде по-спортно представяне на автомобила. CUPRA Ateca може да се ускори от 0 до 100 км/ч само за 5,4 секунди и да достигне максимална скорост от 245 км/ч.

 

 

Макар фокусът на вниманието да е върху CUPRA, гамата на SEAT също блести на автосалона. Най-яркият модел е новият SEAT Leon CUPRA R ST със своя 2,0-литров бензинов турбомотор TSI с 300 к.с., система 4Drive скоростна кутия DSG. Друг голям играч на щанда на SEAT е Leon, оборудван с най-новото поколение двигатели 1.5 TSI Evo със 150 к.с. Новият 4-цилиндров бензинов двигател е оборудван със система за директно впръскване с 350 бара, турбокомпресор и подобрена система за управление на активните цилиндри ACT. Leon 1.5 TSI ще бъде наличен за поръчка от това лято. На щанда на SEAT за първи път е изложен и най-екологичният вариант на Ibiza - Ibiza TGI, задвижван на метан (CNG), както и спортната модификация FR.

 

 

Една от основните новости на изложението е новото дигитално табло на SEAT, което е инсталирано в CUPRA Ateca, SEAT Leon CUPRA R ST, SEAT Leon 1.5 TSI EVO FR и новия SEAT Arona. Дигиталното табло с интерактивен дисплей е с модерен и гъвкав дизайн, дава много функции и може да се персонализира според предпочитанията на водача. За моделите на CUPRA е разработен ексклузивен спортен дисплей, за да може водачът да вижда оборотомера и скоростта по-ясно. SEAT също така представя последните си разработки в областта на свързването, като поставя в автомобилите на марката най-изявената услуга за разпознаване на песни Shazam, която от април ще започне да работи чрез DriveApp за Android Auto.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване