03/15/18 09:11
(transmedia.bg)

Финландия е най-щастливата страна за живеене

Финландия изпревари Норвегия и стана най-щастливата страна за живеене, според доклад на ООН. Първите четири места са взети от северните нации, а Финландия е последвана от Норвегия, Дания и Исландия.

Десетката се допълва от Холандия, Канада, Нова Зеландия, Швеция и Австралия. Промяна в първите десет страни няма, само има размяна на позициите им..

Бурунди в Източна Африка, белязана от етническо прочистване, граждански войни и опити за преврат, е най-лошото място в света. Има още пет държави – Руанда, Йемен, Танзания, Южен Судан и Централно африканската република – които отчитат нива на щастие под равнището дори на Сирия.

За първи път ООН проучи равнищата на щастие на имигрантите във всяка страна и установи, че Финландия също има най-висока оценка.

„Финландия се е изкачила от пето място до върха на класацията тази година“, заявиха авторите на доклада, въпреки че отбелязаха, че другите три северни страни (плюс Швейцария) имат почти взаимозаменяеми резултати.

Според доклада, публикуван ежегодно от Мрежата за устойчиво развитие на ООН, всички скандинавски страни са постигнали високи резултати по отношение на доходите, продължителността на здравословния живот, социалната подкрепа, свободата, доверието и щедростта. Класацията се основава на анкети на Галъп за самостоятелна оценка за благополучие, както и за възприятията за корупция, щедрост и свобода.

България се нарежда на 100-тната позиция непосредствено след Сомалия и Камерун и само две позиции пред изолираната и раздирана от политическа и икономическа криза Венецуела.

Албания, Армения, Грузия и Украйна са единствените европейски страни след България.

Пред сраната си държави като Босна и Херцеговина, Македония, Сърбия. Румъния, с която България често е сравнявана заема 52. позиция.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване