03/16/18 16:56
(transmedia.bg)

Брюксел иска до шест месеца България да осигури механизъм за независимо разследване на главния прокурор

Комитетът на министрите на Съвета на Европа е дал срок от шест месеца на България да представи конкретни мерки и гарантиращи, че срещу главния прокурор ще може да се провежда независимо разследване. Това пише Mediapool като се позовава на решението на организацията, с което разполага.

„(Българските) власти са подканени да предоставят информация за конкретни реформи, които ще осигурят независимостта, по закон и на практика, на разследванията срещу главния прокурор, и в частност ще гарантират независимостта на органите, отговорни за различните фази на това разследване. (Българските) власти са подканени да осигурят информация за прогреса по тези въпроси преди 1 октомври 2018 г.“, пише в решението.

Комитетът на министрите на Съвета на Европа извършва постоянен мониторинг по изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Най-проблемното дело е „Колеви срещу България“. То е за убийството на бившия заместник-главен прокурор Николай Колев.

През декември 2002 г. Колев е застрелян. Неговата вдовица Нанка Колева и дъщеря му Кристина подават жалба в Страсбург. В нея те твърдят,  че в България разследването на убийството се извършва от хора, които са зависими и манипулирани от бившия главен прокурор Никола Филчев, че то съзнателно е саботирано с цел да се сложи чадър над извършителите. Според тях поръчители на убийството са главният прокурор Никола Филчев, съвместно с тогавашния шеф на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) Филко Славов и Алексей Петров.

През ноември 2009 г. съдът в Страсбург осъжда България, а в решението си посочва, че в страната не съществуват достатъчно гаранции за провеждане на независимо разследване на престъпления, ако възможни заподозрени са главният прокурор или други високопоставени служители, близки до него. Заради липсата на предприети мерки по този въпрос, България е поставена под наблюдение.

Mediapool припомня, че след като България е осъдена от ЕСЧП, тогавашният главен прокурор Борис Велчев се обяви за промяна в конституцията, която да премахне съществуващата недосегаемост на главния прокурор. Това обаче и до днес не се е случило. Настоящият главен прокурор Сотир Цацаров е против такива промени. Мнението му се споделя и от управляващото мнозинство.

В новата си позиция по този случая „Колеви“ Съветът на Европа подновява поканата си към българските власти да уточнят дали все още е възможно изслушване на Никола Филчев.

„(Комитетът на министрите на Съвета на Европа) повтаря своята подкана към властите да уточнят дали все още е възможно изслушване на бившия главен прокурор Никола Филчев в контекста на ново разследване на случая „Колеви“, се казва в позицията на Комитета на министрите.

България е приканена да обясни какви мерки смята да предприеме по констатираните структурни проблеми в своята съдебна система, които водят до неефективни разследвания. Комитетът на министрите иска и анализ на резултатите от проведените реформи през 2017 година.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване