03/16/18 14:24
(transmedia.bg)

Вил Мирзаянов: „Новичок“ е най-силното химическо оръжие за масово поразяване

 

Бившият сътрудник на секретния Държавен научно-изследователски институт по органична химия и технологии (ГНИИОХТ) живее в Ню Джърси. В САЩ заминава през 1995г.

За първи път на официално ниво за отровата се говори след инцидента с бившия полковник от ГРУ Скрипал. От началото на 70-те години Мирзаянов е в екипа на учени, които разработват нервно-паралични отрови, превъзхождащи по сила всички известни до този момент. По думите на учения смъртоносната доза на отровата е 0,01 милиграм на килограм и предизвиква парализа на дихателната система, силно сърцебиене и довежда до смърт до няколко минути. В края на 80-те години, когато „Новичок“ е приет на въоръжение в съветската армия, ГНИИОХТ получава за него Ленинска премия.

През 2008г. той разкрива формулата на на „Новичок“ и разказва за участието си в свръхсекретния съветски проект в книгата „Държавни тайни: Руската програма за химически оръжия отвътре“.

Официално властите в Русия досега не признават разработката „Новичок“. А международната Организация за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) не разполага с методи за разпознаване на отровата. По думите на Мирзаянов след излизането на книгата проблемът е бил обсъждан в ОЗХО, но решение не било взето.

В интервюто на Павел Канигин за „Новая газета“ Вил Мирзаянов отговаря на въпроса как британците биха могли да са сигурни, че Скрипал е бил отровен именно с това вещество. Според учения за идентификацията е необходим образец от самото вещество, което англичаните могат да си синтезират сами.  А от жертвата тя може да се открие в урина, кръв и чрез други способи.

Ученият твърди, че Скрипал и неговата дъщеря ги грози смърт или ще останат за цял живот инвалиди. „Ефектът зависи още и от това къде е попаднало веществото – на открит участък, в дихателната система или в устата. Ако дозата е по-малка от 0.01 мг на килограм, то е възможно да се живее няколко години, но необратимите изменения и усложнения ще доведат до смърт.“ По време на изпитания в съветската лаборатория след пробив в системата е отровен човек от екипа, който умира след пет години. Когато го откарват в болницата, лекарите се оказват безсилни, защото той нямал право да говори какво му се е случило. Мирзаянов твърди, че дори навреме даденият антидот няма да помогне за пълно възстановяване функциите на организма.

Ученият е категоричен, че нервно-паралитичната отрова „Новичок“ е с предназначение „оръжие за масово поразяване“.

„Тогава в СССР всичко се правеше в името на защита на родината. Въпреки че родината никога не призна, че разработва химическо оръжие. Дори в рамките на съветските закони ние бяхме извън правната рамка, да не говорим за международните, в които бяхме страна. Казваха ни, че страшни химически оръжия притежават и американци, и англичани, и французи. Затова и ние трябва имаме.“

Мирзаянов казва, че оръжието е било предназначено за армията, но интерес за него проявяват от КГБ.

„Те самите имат мощна лаборатория с най-съвременно оборудване. В нашата лаборатория идваха сътрудници на КГБ, но те никога не са ни канили в тяхната.“

На въпрос на журналиста как се е решил да разкаже всичко това през 1992г., той казва:

„Това не стана веднага. Бях под впечатлението на перестройката, участвах в демонстрации. На КГБ това никак не им харесваше, настояваха да спрем с политическата активност.“

Тогава той пише статия, където обвинява ръководството на секретния институт в корупция. Уворняват го и той отива на улицата да продава вафли и дънки, за да изхранва децата си.

Негов колега веднъж му казва, че изпитанията с „Новичок“ продължават. Това го вбесява и тогава той написва нова статия – „Отровна политика“  през 1992г.  Обявява и гладна стачка.

„Московски новости“, където е публикувана статията, излизат в негова подкрепа. Поставят го под домашен арест, вземат му паспорта. Случаят стига до световната преса, в скандала се включва и Джордж Сорос, който поставя ултиматум – ако не бъде пуснат ученият, той ще прекрати финансовата си помощ за руската наука.

„И тогава разбрах, че сега вече ще ме пуснат, защото никой няма да иска да загуби 400 млн. долара на година заради някакъв си химик Мирзаянов. И наистина, в края на 1994г. генералната прокуратура постановява да се прекрати делото „поради отсъствие на състав на престъпление“.

„Отначало не ми даваха задграничен паспорт. Заседава апелативна комисия под председателството впрочем на самия Сергей Лавров. Там имаше и много прилични хора, като Сергей Ковальов. Ковальов им каза: „Какво сте се вторачили в Мирзаянов? Химическото оръжие нали е забранено със закон, вие самите подписахте конвенцията за забрана!“

Руската преса днес нарича Мирзаянов „предател“. На това той отговаря със следното:

„Трябва да имаш смелост и принципи, за да оценяваш обективно действията ми. Аз никого не съм предал. През 2008 г. дадох само формулата на „Новичок“, за да може най-накрая да могат в Хага (там е щаб квартирата на ОЗХО) да разбулят секрета на отровата. Но на тях им беше абсолютно безразлично. И ето в каква ситуация се озовахме накрая. Може би днешната трагедия да ги събуди. Моята цел е миротворческа. Винаги съм разбирал колко чудовищно е това, което изобретихме. И трябва да лишат Русия завинаги от секретното химическо оръжие. Във фейсбук ме заплашват, близките ми го преживяват, но, честно, не се страхувам. Щом чекистите не ме ликвидираха през 2002 и 2008г., за какво съм им сега?“

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване