03/16/18 08:09
(transmedia.bg)

Доналд Тръмп е преговарял с VTB Bank след поставянето й под санкции

Бизнес структурата на американския президент Доналд Тръмп е „договаряла активно“ сделка в Москва със санкционираната руска VTB Bank по време на президентската предизборна кампания през 2016 г. Това се казва в съобщение демократите в Конгреса на САЩ, разследващи евентуална тайно споразумение между кампанията на Тръмп и Кремъл.

Изявлението на демократите, които имат достъп до вътрешни документи на организацията „Тръмп“ и а участвали в интервюирането на ключови свидетели, повдига нови въпроси относно финансовите връзки на бизнеса и изборната кампания на Тръмп с Русия.

Тръмп отрече, че някога е имал бизнес отношения с Русия. В изявление от 2016 г. малко преди стъпването му в длъжност, той каза, че няма „нищо общо с Русия – няма сделки, няма заеми, няма нищо“.

Но съмненията относно верността на това изявление започнаха да се появяват през август, когато Ню Йорк Таймс публикува и-мейли от дългогодишен близък до Тръмп бизнесмен, наречен Феликс Сатер. Той се похвалил, че е договорил финансирането на Тръмп Тауър в Москва с VTB Bank. По това време банката вече е под санкциите на САЩ.

От публикуването изявление на демократите не става ясно дали сделката, за която се говори сега, тази, спомената в имейлите на Сатер.

В друг и-мейл, получен от вестника, Сатър пише, че ще включи „Путин в програма и ще имаме избран Доналд“.

Тръмп най-вероятно е подписал необвързващо „писмо за намерение“, за да продължи проекта, а неговият адвокат Майкъл Коен казва пред „Ню Йорк Таймс“, че са обсъдили проекта три пъти. Проектът в Москва в крайна сметка не е продължил.

Публикуваният от демократите документ, предполага, че следователите са потвърдили, че бизнес организацията „Тръмп“ е била дълбоко замесена в разговорите в Москва и че разговорите включват банка, която е била подложена на санкции на САЩ. Демократите не посочиха източника на своята информация.

Изявлението на демократите дойде дни след като републиканците в специалната комисията в Камарата, разследваща влиянието на Русия над изборите за президент в САЩ заявиха, че са стигнали до заключението, че участници от кампанията на Тръмп през 2016 г. не са разговаряли с руски агенти.

Лидерът на демократите в комисията Адам Шиф нарече решението „капитулация“ пред Белия дом. След това демократите публикуваха документа от 21 страници, в които бяха описани някои от констатациите на комисията, нерешени въпроси и дълъг списък от свидетели, които все още не са разпитани от комисията.

В бележката се казва, че конгресмените в комисията все още не знаят дали служителите в кампанията на Тръмп са получили данни от ли достъп до и-мейли, които са били хакнати от руснаци от предизборния щаб на Демократическата парти от кампанията на Хилъри Клинтън.

В бележката се казва, че има „критични въпроси без отговор“ относно източниците на лично и корпоративно финансиране на Тръмп, включително отношенията му с най-големия му кредитор „Дойче банк“.
Нови въпроси за възможните сделки на Тръмп с VTB bank се появиха в четвъртък. Тогава стана ясно, че специалният следовател Робърт Мълър, който ръководи наказателното разследване за възможни връзки на бизнес структурата „Тръмп“ с Русия е поискал нови документи от компанията.
За изисканите документи съобщи „Ню Йорк Таймс“. Според изданието, което цитира два източника, изисканите документи включват и такива свързани с финансиране от Русия.

Това е забележителна промяна тъй като показва, че Мълър окончателно включва частния бизнес на президента в разследването и проучване на възможните финансови връзки с Русия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване