03/16/18 13:50
(transmedia.bg)

Китайска енергийна компания имала интерес към АЕЦ „Белене“

 

Китайската държавна енергийна компания CNNC е изпратила в средата на февруари писмо до НЕК, с което е заявила, че проявява интерес към проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“. Това съобщи в рамките на парламентарния контрол министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Това писмо ще бъде включено в предложенията, които министъра на енергетиката трябва да приготви във връзка с решение парламента.

През миналата седмица Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) също е заявила, че проявява интерес към проекта „Белене“.

Министърът уточни, че все пак заявката на банката е с доста условности, които са в зависимост от това как като цяло ще бъде структурирано финансирането.

За интереса на китайската компания Петкова говори отдавна, но явно сега е получено писмо от нея, а за банката съобщи преди седмица.

Наскоро депутатите дадоха срок на правителството да вземе решение за съдбата на „Белене“ до четири месеца.

Министър Петкова отново посочи, че проектът е нотифициран пред Европейската комисия и припомни за платеното оборудване. Тя информира депутатите още, че до началото на следващата седмица се очаква цялото оборудване, което е на площадката „Белене“ да бъде покрито.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване