03/16/18 05:09
(http://www.clubz.bg/)

"Новичок" бил скрит в куфара на Юлия Скрипал

Дъщерята на бившия руски шпионин Сергей Скрипал е пренесла от Москва в Англия нервнопаралитичното вещество, с което двамата бяха отровени, пише в "Телеграф". Изданието се позавава на източник от разузнавателните служби., съобщава "Фокус".

Юлия Скрипал.

Нервнопаралитичното вещество „Новичок“ е било поставено в куфара на неговата дъщеря Юлия при напускането ѝ от Москва за Лондон на 3 март, пише вестникът. Следователите работят по версията, че токсинът е бил пренесен чрез дреха, козметичен продукт или някакъв подарък, в резултат на което е попаднал в дома на Скрипал в Солзбъри. Именно там 66-годишният Скрипал може да е бил под въздействието на веществото, а не на мястото, където по- късно бе намерен заедно с дъщеря си – на пейка в търговски център в града.

Източник на редакцията пояснява, че 33-годишната Юлия може да е пренесла „Новичок“ без да знае – в дома ѝ в Москва може да са проникнали лица, които да са сложили веществото в багажа ѝ.

Домът на Сергей Скрипал в Солсбъри.

По данни на британската полиция в контакт с „Новичок“ може да са попаднали 131 души от Солзбъри, при това 46 души вече са потърсили лекарска помощ в болница заради опасения, че може да са пострадали в резултат на инцидента със Скрипал. 

Премиерката Тереза Мей вчера бе в Солсбъри.

Британският премиер Тереза Мей посети вчера град Солсбъри, където беше извършена химическа атака срещу бивш руски двоен агент, съобщи Ройтерс.

Бившият полковник от руското военно разузнаване Сергей Скрипал, на 66 години, и неговата дъщеря Юлия, на 33 години, са в болница с опасност за живота, след като бяха намерени в безсъзнание на пейка пред търговски център на 4 март. Те са били в контакт с нервнопаралитично вещество съветско производство, известно с името "Новичок".

Мей, която обвинява Русия за атаката и обяви, че ще експулсира 23-ма руски дипломати, посети няколко места в Солсбъри, включително това, където двамата бяха намерени. Москва отрича да е замесена и нарича "безумни" обвиненията на британския премиер. 

"Държим Русия отговорна за този безочлив и жалък акт, извършен на улиците на този забележителен град, където хората идват и си прекарват добре", каза тя пред журналисти.

Мей допълни, че целта на посещението ѝ е да благодари на хората от службите за спешна помощ и за реагиране при извънредни ситуации и да увери обществото, че е в безопасност, предаде БТА.

Публикувана на 03/16/18 05:09 http://clubz.bg/65462-novichok_bil_skrit_v_kufara_na_yuliq_skripal

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване