03/17/18 00:00
(http://www.wwf.bg/)

Живот без пластмаса - мисията възможна

#NOPLACE4PLASTIC Instagram Contest © Nick PumphreyОсем милиона тона пластмаса завършват в световния океан всяка година, убивайки обитателите му и увреждайки морската екосистема. Нужни са стотици години, за да се разгради. При изгаряне пластмасата често отделя отровни газове, които не само са вредни за нас и околната среда, но и допринасят за глобалното затопляне.
Можем да сложим край на това, като намалим употребата си на пластмаса. Не е толкова трудно, колкото изглежда. Ето няколко съвета как:

1. Кафе в чаша за многократна употреба.

В България ежедневно се изхвърлят  хиляди чаши за кафе. По-малко от 1% от тях могат да бъдат рециклирани, мнозинството прекарват до 50 години на сметище, след като траят само няколко минути в ръката ви. Няма нужда да се отказвате от любимата напитка, просто си носете чаша за многократна употреба. На пазара вече има най-различни варианти.

2. Носете си ваша бутилка.
Пластмасовите бутилки са най-честата находка при почистване на плажовете по цял свят. Капачките често се озовават в стомасите на морските птици. Спред редица изследвания пластмасовите бутилки отделят в съдържаната течност пластмасови микрочастици, а това може да има негативен ефект върху здравето ни.
Най-добре е да си носите ваша бутилка за многократна употреба, а ако все пак се наложи, може да изберете продукт в стъклена такава.

3. Пазарувайте с чанти и торби за многократна употреба
Удобно, екологично, а и спестовно – често се налага да заплащате найлоновата торбичка в магазина. След това плаща и природата.

4. Домашна храна.
Приготвянето на храна вкъщи и пренасянето ѝ в контейнери за многократна употреба ще ви спести множество пластмасови кутии. Предпочитате топлата витрина в супермаркетите или опцията „за вкъщи" на близкото заведение? Просто носете въпросните контейнери с вас и помолете да ви слагат храната в тях.

5. Кажете „Не!" на пластмасовите прибори.
Ако си носите прибори за многократна употреба или изберете биоразградими такива, лично ще спестите на природата 466 ненужни пластмасови продукта годишно (толкова е средното потребление на човек). Според различни статистики използваме пластмасовите прибори средно по 3 мин. преди да ги изхвърлим.

6. Сламките изсмукват живот.
Сламките изсмукват живота от океаните. Пластмасовите сламки и бъркалки се разграждат около 200 години. Но това има лесно решение – ако не са ви нужни, не ги използвайте. Опция са хартиените сламки или "стария метод" на отпиване. Наистина ли си заслужава да пиете коктейла си със сламка, която ще седи на сметището дълго след 100-ия ви рожден ден?

7. Откажете се от дъвките.
Ежедневно използваме дъвки, за да освежим дъха си. Традиционно произвеждани от смола на дърво, днес те масово се изработват от пластмаса и каучук. За да избегнете вредата към природата и здравето си, се откажете от тях или използвайте алтернатива – дъвки на естествена основа.

8. Брокатът – гостът на партито, който никога не си тръгва.
Брокатът е изработен от пластмаса с толкова малък размер, че е особено смъртоносен за живота в океана. Тази микропластмаса лесно може да стигне до нашата трапеза, тъй като дори планктонът и ракообразните могат да я погълнат. Но не се притеснявайте, може да блестите и без угризения. На пазара вече има екологични и биоразградими опции. Просто избирайте внимателно и с мисъл за природата.
 
 
Публикувана на 03/17/18 00:00 http://www.wwf.bg/news_facts/?uNewsID=324730

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване