03/17/18 14:45
(http://www.clubz.bg/)

Uber, ще избягам ли от теб?

След кратък престой, американската мобилна платформа за превоз Uber бе забранена на българска територия от Комисията за защита на конкуренцията през 2015 г. Може би една от най-решителните намеси на регулатора в последно време!

Според КЗК Uber не трябва да присъства на българския пазар, защото не се конкурира лоялно с таксиметровите компании. Шофьорите на таксита трябва да си заслужат специални разрешителни, за да бъдат допуснати на работа – процес, който отнема време и средства. Изискват се и допълнителни застраховки и данъци. А за да станеш шофьор на Uber, трябва да имаш мобилен телефон… и толкова. Съответно, според КЗК, не е честно Uber да се конкурира с вече съществуващите играчи на пазара при положение, че има далеч по-ниски разходи.

Но не е само КЗК. Много страни и градове по света, включително Лондон, Токио и Берлин, забраниха Uber по подобни причини. Дали обаче тези решения се ръководят най-вече от загриженост за конкуренцията на пазара, цените за потребителите и сигурността на гражданите? Или може би са подтикнати от силата на таксиметровото лоби?

Защото, макар и около Uber да има скандали по темата за сигурността на пътниците (например в Индия), истината е, че цените на Uber са по-ниски и технологичните подобрения, които компанията въвежда, правят живота на потребителите по-лесен и по-удобен. Нещо повече, макар и вече забранен в България, с краткото си присъствие Uber успя съществено да размъти водите на българския пазар. В отговор на дигиталната заплаха от Uber, таксиметровата индустрия реагира сравнително бързо. Е, не свали цените си и не подобри заплащането на шофьорите си, но въведе мобилни приложения, които интегрират функционалното удобство, присъщо за Uber, и вече съществуващата си мрежа от автомобили и шофьори.

Българските потребители днес, поне в София, могат да използват приложения, за да си повикат кола, да я проследят на картата и да не мръзнат на студа и да размахват ръце на някой пуст булевард посред нощ. Тези нововъведения, макар и предлагани не от Uber, са директен резултат от присъствието на компанията в страната ни. И това е най-доброто доказателство за силата на конкуренцията и свободния пазар.

Да се конкурираш на пазара означава да измислиш нещо ново, да го пласираш на пазара, да предложиш на потребителите по-ниски цени и/или по-високо качество. Да опазваш конкуренцията на пазара не означава да се елиминират потенциалните конкуренти. Да, конкуренцията трябва да е лоялна, но за да е лоялна, първо трябва да я има.

Неоспоримо е, че новите технологични гиганти подриват старите индустрии и понякога придобиват твърде голяма пазарна ниша като по този начин самите те намаляват конкуренцията. Например в сферата на търсачките, Google има почти монопол в ЕС с 90% от пазара. Но как подхожда ЕК? Тя не забранява Google, за да предпази библиотекарите например, а изследва материята и ако реши, че има основание, завежда съдебно дело с искане за финансова глоба.

Ако днес КЗК изгони Uber, кого ще изгони утре? Airbnb? Фейсбук?

Въпросът е как регулаторите да се отнасят към новите технологии, към технологичните революции, към компаниите, които променят индустрии и ги правят ненужни. Ако искаме да се развиваме, а и България да „даде нещо на света“, трябва не да бягаме от новите технологии, а да се възползваме от тях максимално. Ако искаме иновации да се раждат и у нас, трябва да покажем на обществото и на бизнеса, че ги ценим, а не че се опитваме да ги потушим.

Защото днешният Uber може да е утрешната Walltopia.

-----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".

Публикувана на 03/17/18 14:45 http://clubz.bg/65528-uber_shte_izbqgam_li_ot_teb

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване