03/18/18 15:26
(http://www.clubz.bg/)

Активността на изборите в Русия – по-висока от 2012 г.

Избирателната активност на днешния вот за президент в Русия е била 52,97 на сто към 18:00 часа московско време. Това съобщи Общоруският център за проучване на общественото мнение (ОЦПОМ), цитиран от ТАСС.

"Още сега можем да кажем, че избирателната активност е малко по-висока, отколкото на предишните избори", каза генералният директор на фонда ОЦПОМ Константин Абрамов на платформата на онлайн-маратона "Нощта на избори - 2018".

Абрамов допълни, че жените гласуват по-активно. Той каза още, че в рамките на екзит-половете на изходите на избирателните секции работят над 2000 анкетьори на ОЦПОМ, които вече са се допитали до 138 000 души в цялата страна.

Данните от допитването могат да бъдат обявени само след затварянето на избирателните секции, тоест след 21 часа българско време.

В бюлетината има 8 имена - Сергей Бабурин, Павел Грудинин, Владимир Жириновски, Максим Сурайкин, Борис Титов, Григорий Явлински, Ксения Собчак и Владимир Путин.

Ключовият въпрос на днешния вот е каква ще бъде избирателната активност и дали Путин ще успее да мине рекорда си от изборите през 2004 г., когато получи 71,9% от гласовете. Според социолозите нито един от останалите кандидати няма да мине 8%.

Националния обществен мониторинг (НОМ) птвърди, че избирателната активност вече е превишила 50 на сто още около 15 ч московско време.

"Според данни на нашите наблюдатели ние сме минали бариерата от 50 процента на тези избори. Над 50 процента от гласоподавателите са дали вече своя вот", каза федералният координатор на НОМ Роман Коломойцев.

Той уточни, че този показател е по-висок от активността по същото време на изборите през 2012 година. Според данни на Централната избирателна комисия към 12:00 часа московско време избирателната активност е била 34,72 на сто.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване