03/21/18 07:47
(http://www.clubz.bg/)

ГЕРБ даде заден за спорните промени в НК за "корупция в частния сектор"

Данаил Кирилов. Снимка Клуб Z

ГЕРБ удари лека, засега временна спирачка на приемането на спорния законопроект на Министерския съвет за промени в Наказателния кодекс, рекламирани като борба с корупцията - а именно предложенията прокуратурата да се намесва и при корупция и частния сектор.

Това се уреждаше чрез въвеждането на понятието "длъжностно лице" и в частния бизнес, което автоматично развързва ръцете на ведомството на Сотир Цацаров да преследва по НК операции, извършени от такива лица.

Въпросните текстове срещнаха сериозна обществена критика, срещу тях се обяви Висшият адвокатски съвет, дори пленумът на Висшия съдебен нарече предложенията на Министерството на правосъдието неясни и препоръча да не се приемат в този им вид. Бизнесът реагира, че текстовете представляват намеса на държавата в частния сектор. Юристи като проф. Огнян Герджиков, Пламен Панайотов и други също се обявиха против законопроекта, наричайки го "опасен". От ДСБ и "Да, България" обявиха, че приемането на текстовете ще превърне всеки втори българин в потенциален престъпник.

Промените в Наказателния кодекс на Министерския съвет бяха заложени в дневния ред на Народното събрание тази седмица на първо четене, заедно с още 6 проекта за ремонт на НК, засягащи други теми. На старта на пленарното заседание днес председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) поиска отлагане. 

"Заради породилата се обществена дискусия, искам отлагане на промените в НК с 10 дни, като лично поемам ангажимент средващата сряда в правната комисия да се проведе обществено обсъждане", заяви Кирилов от трибуната.

По думите му темата е била обсъдена от Председателския съвет на парламента и почти всички парламентарни групи са били съгласни с отлагането. 

Веднага се разбра кой не е бил съгласен. Зам.-председателят на групата на БСП Драгомир Стойнев възрази на предложението. Той припомни, че законопроектът на Министерския съвет е трябвало да бъде подложен на обществено обсъждане преди да стигне до Народното събрание, макар да се съгласи, че гласуването му трябва да се отложи. Стойнев обаче настоя депутатите незабавно да гласуват останалите 6 пакета с предложения за промени в НК, засягащи други сфери - една от тях е свързана с наказанията за домашно насилие. Стойнев обвини ГЕРБ, че законопроектите, които постъпват в парламента, не се разглеждат в срок.

България е евпорейска държава. Благодарение на БСП България стана част от ЕС - затова искаме законите да се гледат навреме. Когато ГЕРБ управлява - България изглежда като една ориенталска държава, в която не се спазват срокове и закони се гледат година, след като са престояли в чекмеджето на г-н Кирилов, реагира Стойнев и припомни, че един от законопроектите, които се отгалат заради спорните промени на Министерския съвет, е внесен през май миналата година. 

В крайна сметка промените в Наказателния кодекс бяха отложени с 10 дни, както поиска Кирилов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване