03/21/18 12:28
(transmedia.bg)

Дубъл за Келнер. След Нова ТВ взема и Теленор

Норвежкият телекомуникационен оператор Telenor обяви официално, че продава бизнеса си в България, Сърбия, Унгария и Черна гора на PPF Group на най-богатия чех Петр Келнер. Подписан е предварителен договор, който е на стойност 2.8 млрд. евро. Няма данни за оценката на всяка една от компаниите, които са обект на сделката.

Само преди месец Петр Келнер подписа предварителен договор за придобиването на друг голям бизнес в България. Той договори медийната група „Нова тв“  на цена от 185 млн. евро.

Прочети  Чехът Келнер купува Нова телевизия

Съобщението за сделката за третия по големина телеком оператор в България беше официално публикувано на интернет страницата на норвежкия телеком Telenor в сряда. Сделката предвижда цената от 2.8 млрд. евро да бъде платена така: 2.4 млрд. евро при покупката и 400 млн. евро ще бъдат платени разсрочено, на четири вноски. Очакванията са, ако регулаторите разрешат продажбата, сделката да бъде приключена през третото тримесечие на годината.

Предвид факта, че българският телеком носи 29% от приходите и оперативната печалба в четирите държави, обект на сделката, българското икономическо издание „Капитал“ прави оценкта, че цената за „Теленор България“ би трябвало да е над 810 млн. евро. Договорената обща сума оценява мобилните оператори в четирите страни на 6.4 пъти оперативната им печалба преди лихви, данъци и амортизации (EV/EBITDA) за 2017 г. Когато Telenor купи „Глобул“ от гръцкия OTE през 2013 г., този показател беше 5.8. Тогава норвежкият телеком плати за българския GSM оператор 717 млн. евро.

Прочети  Номенклатурчик или предприемач. Кой е Петр Келнер?

В съобщението си Telenor посочва, че очаква сделката да доведе до счетоводна печалба от около 3 млрд. норвежки крони (около 315 млн. евро) след данъци. По тази причиня на предстоящото общо събрание на акционерите бордът на директорите ще поиска разрешение да изплати специален дивидент от 4.4 норвежки крони (около 0.46 евро) на акция при успешно приключване на сделката.

Норвежкият телеком дава и отговор защо напуска пазара. „Стратегията на Telenor Group е основана на растеж, ефективност и на процесите и услугите. С продажбата на активите си в ЦИЕ ще предприемем важна стъпка в посока опростяването и фокусирането на портфейла на Telenor в региони, където виждаме най-големия потенциал за създаване на стойност. След тази транзакция дейността на Telenor ще включва интегрирани фиксирани и мобилни услуги в Скандинавия и силни мобилни позиции в Азия“, коментира главният изпълнителен директор на норвежката група Сигве Бреке.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване