03/21/18 10:57
(http://www.klassa.bg/)

НИКОЛАЙ МИЛЧЕВ: ИЗОБЩО НЕ Е ВАЖНО ДА СЕ ПРАЗНУВА СВЕТОВЕН ДЕН НА ПОЕЗИЯТА

 21 март е определен като ден на поезията преди 19 години. На 30-тата сесия на Генералната конференция на ООН по въпросите за образванието, науката и културата. Датата на приемането е 3 ноември 1999 година.

Целта на този ден е да популялизира поетичната дейност, поетите, четенето на такъв тип литература.

И тъй като няма поезия без поети, сега ще ви представя един от най-известните и успели български поети, а именно Николай Милчев. Интервюто ми с него протече доста интересно.

 – Защо според вас е важно да се празнува Световният ден на поезията.
Изобщо не е важно да се празнува Световен ден на поезията. Важно е да се осъзнае, че поезията е свят, който празнува своята безпомощност и своята надреалност. Световният ден е мероприятие и както казвахме някога – лист от календара. Но Световният календар на поезията е пълен дополовината с мъртви листове, със стихове на поети, които са си отишли, а другата половина – с неродени листове – на поети, които ще дойдат. Такъв календар на поезията не виси в стаята , а е невидимият дух на библиотеките. Най-важното е, че с такъв календар никога не знаеш нито кой ден, нито коя година, нито кое измерение е. Никакъв световен ден на поезията не ме интересува, ако не е денонощие и ако щете – ако не е нощ на поезията. Ето сега се сещам. Би трябвало да има полунощ на поезията. Това вече би трябвало да се чества...
Прочетете цялото интервю на: Sofiapress.com

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване