03/21/18 10:44
(http://budnavarna.bg/)

Новата системата за прием на първолаци във Варна влиза в сила

снимка: Будна Варна

Общинският съвет прие новата система от правила за прием в първи клас. Тя влиза в сила от учебната 2018/2019 година, научи BudnaVarna.bg.
Водещ критерий за прием е близостта до училището по постоянен или настоящ адрес на детето. При регистрация на заявлението се прави автоматична проверка в Локална база данни „Население“ на община Варна.

При спазване на водещия критерий децата, за които е подадено заявление за прием в училището, се разделят в няколко групи. Първа група- деца с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището и същия адрес не е променян в последните 3 години, предхождащи датата на подаване на заявлението.

Втора група- деца с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището повече от 1 година, но постоянният/настоящият им адрес е променен в периода през последните от 1 до 3 години, предхождащи датата на подаване на заявлението.

Трета група- деца с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район, като същия адрес е променен в рамките на една година преди подаване на заявлението.

Четвърта група- деца с постоянен/настоящ адрес извън прилежащия район на училището към деня на подаване на заявлението.

Приемът в училището се осъществява последователно по реда на групите, като първо се приемат децата от първа група. В случай, че броят на децата в определена група надхвърля броя на местата, определени с училищния план-прием, децата в тази група се подреждат според следните допълнителни критерии със съответния брой точки- Дете с трайни увреждания над 50%- 30 точки; дете на двама починали родители- 30 точки; други деца от семейството, обучаващи се в училището- 100 точки; деца, завършили подготвителна група в училището- 100 точки; поредност на желанието на родител за прием на детето в съответните училища- от 50 до 41 точки.

Всички кандидатстващи деца се регистрират в електронната система. Заявителят има право да посочи до 10 желания (училища). След регистрация на заявлението се получава входящ номер. Подаването на заявка може да стане както по електронен път, така и на хартиен носител.

Всяко дете има право само на една регистрация в системата- само по един от двата начина, защото са напълно равностойни.

Бъдещият първолак може да бъде класиран само в едно училище. Подреждането става съобразно покриването на съответните критерии. Децата се класират в групите в низходящ ред според получения сбор от точки по критериите, като при равен брой точки се класират на случаен принцип. Ако детето не е заело място на първо класиране, то участва със същия входящ номер в следващи класирания.

След записване на дадено дете отпада възможността да участва в следващо класиране. Може да бъде отписано и след това да кандидатства отново с нова регистрация и нов входящ номер.

Материалът Новата системата за прием на първолаци във Варна влиза в сила е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване