03/21/18 14:00
(transmedia.bg)

Тръмп поздрави Путин въпреки съветите на своите помощници

 

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп не се вслуша в съветниците си по национална сигурност, които го посъветваха да не поздравява Владимир Путин с победата му на президентските избори, съобщава The Washington Post.

Както разкриват източници на изданието, преди всеки телефонен разговор с чуждестранни лидери помощниците на Тръмп му предават бележки, където са отбелязани основните теми на разговора. В конкретния случай съветниците по национална сигурност представили на президента няколко написани на ръка материала. На тях с големи букви пишело – „Не поздравявайте“, отбелязва източникът.

Освен това Тръмп игнорирал призива на своите съветниците да намеси в разговора с Путин темата за отровените във Великобритания бивш полковник от ГРУ Сергей Скрипал и неговата дъщеря с нервно-паралитичен газ с руски произход.

Както отбелязва изданието, не е ясно чел ли е изобщо Тръмп бележките на помощниците си преди разговора с руския президент.

Пресслужбата на Белия дом отказа да коментира информацията за материалите, предоставени на Тръмп. Във вторник на брифинг при прессекретаря Сара Сандърс попитали как в администрацията оценяват прозрачността и честността на отминалите президентски избори в Русия. Сандърс отговорила, че ще се въздържи да диктува на друга страна как да организира изборния си процес.

„Президентът още веднъж подчерта, че е важно да се поддържа диалог с Русия, за да се съсредоточим върху определени области, където имаме общи интереси“, отбеляза прессекретарят на Белия дом. Сандърс отбеляза, че Вашингтон ще продължи да „показва твърдост“ по отношение на Москва, където е необходимо. По нейните думи с поздравлението си към Путин по повод победата му на президентските избори Тръмп направил това, което по-рано сторили лидерът на Германия, а през 2012г. – президентът на САЩ Барак Обама.

Сенаторът републиканец Джон Маккейн остро разкритикува Тръмп за поздравлението към Путин. „Американският президент не може да е лидер на свободния свят, поздравявайки един диктатор с победата му на бутафорни избори“, каза Маккейн. По думите на сенатора Тръмп „оскърбява всеки гражданин на Русия, на когото е отказано правото да гласува в свободни и справедливи избори, за да определи бъдещето на своята страна“.

Във вторник по инициатива на американската страна се състоя телефонен разговор между Тръмп и Путин. Както официално съобщиха от Белия дом, президентите са обсъдили статута на двустранните отношения и са се споразумели да продължат диалога за взаимните приоритети и проблемите в сферата на националната сигурност. Тръмп подчерта важността на денуклеаризацията на Корейския полуостров. Президентът на САЩ също така заявява, че може да се срещне с Путин „в не толкова далечно бъдеще“, за да обсъдят надпреварата във въоръжаването, Украйна и Сирия.

В понеделник заместник прессекретарят на Белия дом Хоган Хидли заяви, че в администрацията на Белия дом не са учудени от преизбирането на Путин.

До този момент от западните лидери поздравления към Путин са направили само президентът на Германия Франк Валтер Щайнмайер и канцлерът Ангела Меркел. Във вторник Путин бе поздравен и от председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Президентът на Франция Емануел Макрон в понеделник позвънил на Путин и му пожелал успехи в „модернизацията на политическия, икономическия и социалния живот в страната“, обаче се е въздържал от поздравление. При това френският лидер изразил загриженост във връзка с действията на Русия в Сирия и извършеното покушение във Великобритания срещу бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал.

Сутринта в понеделник Путин бе поздравен от лидерите на КНР, Израел, редица страни от Азия и Латинска Америка, държави-членки на СНГ (ОНД, на руски: Содружество Независимых Государств) и непризнатата Абхазия. От европейските лидери поздравления направили само президентът и премиерът на Сърбия. Резултатите от изборите в анексираните Крим и Севастопол Евросъюзът отказва да признае.

Във вторник става известно, че президентът на Литва Далия Грибаускайте е отказала да поздрави Путин. „Засега Русия не проявява уважение към принципите на международното право и пренебрегва правата и интересите на други страни, затова ще се въздържим от поздравления.“ Няма намерение да поздравява Путин и президентът на Полша Анджей Дуда, заяви началникът на неговата канцелария.

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване