03/22/18 11:08
(transmedia.bg)

Похитителите на Facebook

Профилите във Facebook на 50 млн. потребители от САЩ са „източени“, информацията от тях анализирана, а на базата на резултатите са моделирано политически послания за последните президентски избори. Хватката е използвана и в кампанията по референдума за Brexit. А най-вероятно и при други събития.

Горе долу така звучи разразилият се скандал с британската компания  „Кеймбридж Аналитика“, която е обвинявана в злоупотреба с лични данни и манипулации. До всичките разкрития се стига след мащабно журналистическо разследване на британските „Обзървър“ и „Гардиън“ , което продължава повече от 1 година. Намесата в президентските избори в САЩ и в референдума за Брекзит вече е обект на проверки от редица комисии от двете страни на океана.

След като месеци наред всички замесени категорично отричаха разкритията пред органите, които провеждат разследванията всичко се преобръша, когато с лицето и името си пред публиката застава – Кристофър Уайли. Канадецът разказва и доказва с документи как Facebook е „отвлечена“ и препрограмирана да се превърне в стартова площадка на една от най-удивителните атаки срещу демокрацията в САЩ.

Какво е „Кеймбридж Аналитика“

Това е компания за анализ на големи база данни. Създадена е през 2013 г., първоначално с фокус върху изборите в САЩ. Стартът е даден с помощта на 15 млн. долара от милиардера републиканец Робърт Мърсър. Той финансира цялата операция през дружеството SCL Group. Фокусът на дейността на SCL са психологическите операции. Но не чрез убеждения, а чрез „информационна доминация“, комбинация от техники, сред които слухове, дезинформация и фалшиви новини. SCL е работила в повече от 200 изборни кампании по целия свят, основно в слабо развити демокрации.

Със средствата на Робърт Мърсър SCL Elections създава „Кембридж Аналитика“. Нейната цел е да се анализират огромни масиви с лична информация и социални медии. На базата на информацията да се създадат послания, които са приемливи и разбираеми за американските гласоподаватели. Източник на информацията става „Фейсбук“.

Един от участниците в цялата операция Кристофър Уайли обяснява всичко така: „Ние експлоатирахме „Фейсбук“, за да се сдобием с профилите на милиони американци. След това направихме модели, с които да използваме всичко, което знаем за тях и да атакуваме техните „вътрешни демони“. Цялата ни кампания беше изградена на тази основа.“

Как става източването

Но информация все някак трябва да бъде изтеглена. „Кембридж Аналитика“ има отговор на този проблем. За операцията е привлечен професорът от Кембридж Александър Коган – молдовец с американско гражданство. През него в последните дни започва да се разплита и руска връзка в цялата история. Коган е е бил асоцииран професор в Санктпетербургския държавен университет.

Коган разработва специално приложение This Is Your Digital Life.  Неговата изследователска компания Global Science Research  и „Кембридж Аналитика“ плащат на стотици хиляди потребители във „Фейсбук“ за да направят психологически тест. В края на теста всеки участник се съгласява личната му информация да се използва за научни цели.

Чрез приложението Коган успява да „източи“ не само данни за поведение на участвалите в теста потребители, но и за всички профили, които присъстват на стената им. Всяко лайкване, всеки коментар на стената на участвал в теста на Коган потребител, е бил „източен“. Тестът е отворен само за потребители, които имат профил във „Фейсбук“ и са регистрирани гласоподаватели в САЩ. Всичко това с цел да могат профилите да бъдат напаснати към избирателните списъци.
Резултатите от теста и данните от „Фейсбук“ са подложени на обработка със системи за анализ на големи бази данни. В крайна сметка е изработен алгоритъм, който може да анализира индивидуални профили във „Фейсбук“ и да определя качества и нагласи, свързани с политическата ориентация.

 

Кампанията на Тръмп

През 2014 г. към „Кембридж Аналитика“ се присъединява Стив Банън. Тогава все още шеф в ултра десния уебсайт „Брайтбарт нюз“. Впоследствие Банън оглавява кандидат президентската кампания на Доналд Тръмп. Преди да започне работа за Тръмп, „Кембридж Аналитика“ е била ангажирана в  кампанията на друг републикански кандидат-президент Тед Круз.

Източените от Фейсбук данни и алгоритъмът за определяне на нагласите, които Коган е разработил стават инструмент за политическо моделиране.  Той позволява в една кампания да се идентифицират колебаещите се гласоподаватели и да се атакуват със скрити политически послания.

Коган успява да събера данни от 50 милиона профила във Фейсбук. Към момента на провеждане на операцията това представляват около една трета от активните потребители на „Фейсбук“ в Северна Америка и почти четвърт от потенциалните гласоподаватели в САЩ.

Дали заради анализите на „Кембридж Аналитика“, или не – Тръмп печели изборите за президент на САЩ.

Какво се случва след изборите

След като Тръмп печели изборите, изпълнителният директор на „Кембридж Аналитика“ Александър Никс започва да предлага услугите си и на други клиенти. Той се хвали, че фирмата може да създаде психологически профили на потребителите и избирателите – а това е „тайната съставка“, която прави дейността на „Кеймбридж Аналитика“ по-ефективна от традиционната реклама. Конкуренти и служители в кампании се съмняват в тези хвалби. Брад Парскейл, който води дигиталната стратегия на Тръмп през 2016 г., твърди, че не е използвал данни на „Кеймбридж Аналитика“, а е получавал информацията си от Републиканския национален комитет.

Но Александър Никс очевидно не мисли точно така. Британската телевизия „Канал 4“ излъчи разговор на репортер под прокритие с Никс. В него той казва, че компанията за събиране на данни и политически консултации е изиграла важна роля за победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ през 2016 г., включително „с всички данни, анализи и таргети“.

Нарушение и обвинения

Според правилата на „Фейсбук“ събирането на данни за приятелите на потребителите е допустимо, но само ако е с цел подобряване на тяхното „прекарване“ в мрежата. Информацията не може да се продава или ползва за реклама.

Сега от „Кеймбридж Аналитика“ твърдят, че компанията не е знаела, че авторът на алгоритъма Коган е нарушил правилата на „Фейсбук“. След като  разбрала за това през 2015 г., компанията била изтрила информацията.

Документи, с които „Обзървър“ разполага показват, че към края на 2015 г. екипът на „Фейсбук“ вече е бил наясно, че информация на потребители се източва с нерегламентирана цел и в много големи количества. Въпреки това никой не предупреждава засегнатите потребители. Предприетите стъпки за минимизиране на щетите са твърде ограничени. „Ню Йорк таймс“ твърди, че копия на извлечените от „Фейсбук“ данни за „Кембридж Аналитика“ все още могат да се открият в интернет.

Авторът на алгоритъма Коган коментира пред Би Би Си, че сега и „Фейсбук“, и „Кембридж Аналитика“ се опитват да го превърнат в изкупителна жертва. Според Коган думите на Никс за способностите на „Кембридж Аналитика“ са доста преувеличени.

Какво става

Няколко дни след като британското издание „Обзървър“ иска коментар за подготвяната си публикации и повече от 2 години след първите публикации за изтичането на данни на милиони потребители, „Фейсбук“ обявява, че блокира достъпа на „Кембридж Аналитика“ и на Александър Коган до платформата.

„Фейсбук“ твърди, че е наела външни одитори от компанията Stroz Friedberg, които да проверят щетите. Разследването на „Фейсбук“ обаче може да се отложи, докато властите не завършат своите проучвания.

Комисията по информацията във Великобритания вече е поискала заповед за обиск на офисите на „Кеймбридж Аналитика“ и е съобщила на одиторите на социалната мрежа, че ще трябва да почакат. Главните прокурори на щатите Масачузетс и Кънектикът в САЩ са започнали разследвания за това как са обработвани данните, а главният прокурор на Калифорния, където е базирана „Фейсбук“, също анонсира разследване.

Доакто тече подготовката на властите потребител на „Фейсбук“ от Калифорния, жена на име Лорън Прайс, въведе искове срещу „Фейсбук“ и „Кеймбридж Аналитика“ за небрежност и нарушаване на местните закони за конкуренцията.

Излъгали ли са властите

Започващите сега разследвания във Великобритания и САЩ обаче идват след като главните герои в сагата вече даваха веднъж показания.

Само преди месец служители на „Фейсбук“, както и изпълнителният директор на „Кембридж Аналитика“ Александър Никс се явиха пред парламентарната комисия, която разследва фалшивите новини. Запитан имала ли е „Кембридж Аналитика“ информация от „Фейсбук“, Саймън Милнър, шеф на мрежата за Великобритания, заявява: „Те може да имат всякакви данни, но те не са от „Фейсбук“. Може да имат данни за потребители на „Фейсбук“, които са събрали сами, но това не е информация, предоставена от нас“. Александър Никс  пък твърди: „Не работим с информация от „Фейсбук“ и не разполагаме с такава“.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване