03/22/18 12:21
(transmedia.bg)

Проф. Стоянов: Регламентацията не е ограничение или рамка, а правила на играта

 

 

Проф. д-р Росен К. Стоянов е доктор по политология, практик и автор на книги и статии по политически комуникации. Преподавател е в департамент „Масови комуникации“ на НБУ. През периода 2012-2015 г. е декан на Магистърски факултет в НБУ.  Автор е на книги, рецензент, съставител и редактор на книги и електронни ръководства по политически комуникации, медии, връзки с обществеността и теория на масовите комуникации. През 2017 г. излезе книгата му „Политически комуникационни практики“.

 

Проф. Стоянов, нуждаем ли се от нова медийна регулация и ако да – каква?

Въпросът с медийната регулация не е решен еднозначно в демократичните системи. От една страна е американската практика, при която не е необходим специален закон за медиите.  Първата поправка в американската конституция, приета още през 1789 г., гласи: „Свобода на религията, словото, на печата, право за подаване на петициите, както и свобода на сдружаване“. Въпреки това и там се появяват от време на време отделни законодателни инициативи, регулиращи по един или друг начин и за определено време медийния и комуникационен сектор. Например текстовете, отнасящи се до сферата на комуникациите в The Patriot Act от 2001 г. на президента Буш младши, са нееднозначно оценявани като положителен пример.

От друга страна сме ние – явно все още в преход, явно все още с неустановени добри практики, и явно най-вече в сферата на комуникациите и медиите… За съжаление.

А нека да прибавим и бурното развитие на технологиите, което ни задължава да мислим критично по посока безконтролната употреба на информация и комуникация в дигиталното пространство.

За мен регламентацията не е ограничение или рамка – тя е правила на играта, яснота в собствеността, и произтичащите от това медийна и в частност редакционна политика, гаранция за спазване правата на самите журналисти. Отделен е въпросът дали тази регламентация непременно трябва да е под формата на закон или на етични кодекси на гилдиите.

Да очакваме ли още промени в българският медиен пазар в скоро време?

Можем да очакваме всичко. Инвеститори идват и си отиват. И то мултинационални утвърдени компании с милиарден годишен оборот. А и окрупняването в сектора е закономерно продължение на една вече попривършила тенденция на „запад“ от края на 90-те години на ХХ век.

Можем ли да прогнозираме как ще се развият законодателните идеи на депутата от ДПС Делян Пеевски? Правителството също обеща медиен закон, какво стои зад тези действия?

За съжаление в ситуацията, в която се намираме, отговорите на такива въпроси винаги може да се изтълкуват като заемане на страна и проява на краен субективизъм, политическо пристрастие или конюнктурна опозиционност. Обективността обаче ни задължава – тези и такива са нашите бизнесмени, тези и такива са нашите политици. Корпоративното мислене има своя логика. Независимо от сектора, в който се реализира съответния бизнес. За жалост, поради неустановените норми у нас, ниския стандарт на живот и почти никаквата реална конкуренция на малкия медиен пазар, се налагат недотам лицеприятни практики. Резултатът е налице – през 2017 г. България е поставена на незавидното 109-о място в света по свобода на словото.

Лично за мен сигналът от страна на правителството за ангажиране по темата е положителен. Друг е въпросът до какъв текст и или законодателна инициатива ще доведе това. И кога.

Защо България слиза все по-надолу в класациите за свобода на словото?

Простете за крайното мнение, но за мен най-лошото, което се случи през изминалите 28 години на всички журналисти, издатели, медийни хора – занимаващите се с и правещите медии, е автоцензурата. За това има и обективни причини, но явно проблемът е в общото усещане за несвобода, зависимост и безизходица. Тъжното е, че подобен разговор може да се отнася до тази изконно независима, свободна и прогресивна сфера.

Как изглежда комуникацията между българските политически субекти в очите на Вашите студенти?

Странна, неразбираема, скандална, безинтересна, скучна. Неангажираща. Казвам го с огромно съжаление.

Ако трябва да дадете на българските политици три най-важни препоръки за медийните им изяви, кои биха били те?

Професионализиране на публичността. Доверяване на експертите в тази сфера. Откровеност и желание за постоянно учене.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване