03/22/18 00:55
(http://budnavarna.bg/)

Разглеждаме вещи и документи на именит директор на библиотеката

Снимки, ръкописи и лични вещи на Добрин Василев могат да бъдат разгледани до средата на април в основната сграда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна. Експозицията „Аз съм мечтател…“ беше открита вчера в присъствието на председателя на Народното събрание Цвета и е знак на признателност към знаковата фигура на варненеца.

Тя обединява две годишнини – 125 години от рождението на дългогодишния директор и 135 години от основаването на градската библиотека.

Името на Добрин Василев се свързва с това, че успява да изгради един различен образ на библиотеката, поставяйки я на културната сцена в града. Той работи като уредник от 1928 до 1941 година, а директор става през 1942 година. Заема поста до 1953 година, а умира четири години по-късно.

Във витрините на експозицията са подредени артефакти и ръкописи, разказващи за работата на варненеца, роден през 1883 година, който е събрал и обработил ценни колекции. Преди да утвърди библиотеката в града като културен институт с различен облик, Добрин Василев се изявява и в други поприща – като журналист, писател и драматург.

Днес, една от неговите две внучки – Александра Василева,продължава семейната традиция и също работи в библиотека.

снимка: Морето.нет

източник: Морето.нет

Материалът Разглеждаме вещи и документи на именит директор на библиотеката е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване