03/22/18 05:25
(http://www.klassa.bg/)

Спират със закон професионалните жалбоподатели

 

Само фирми от бранша с право да атакуват решенията за възлагане на търговете

 

Кабинетът подготвя законови разпоредби, с които да бъде отрязана възможността за умишлено блокиране на търговете за реализирането на важни за държавата проекти чрез фиктивно обжалване на решенията за възлагането им. Това е станало ясно по време на правителственото заседание в сряда. Темата била повдигната покрай електронизирането на административните услуги. Оказало се, че пускането на единната система за обмен на туристическа информация, към която трябва да бъдат вързани МВР, НАП и ресорното министерство, ще се забави до края на годината, тъй като заради обжалване забавило процедурата с година и половина. Новината ядосала премиера Бойко Борисов, който отсякъл, че трябва да се помисли върху това

„саботиране на държавата“

става ясно от стенограмата от заседанието на МС. Министър-председателят се възмутил от действията на т.нар. професионални жалбоподатели, както ги нарече още миналата година, като напомнил, че търгът за тол системата за пътищата например бил обжалван от фирма, която мете улиците пред „Пирогов“. Тъкмо за да не се допуска възникването на подобни абсурдни ситуации в бъдеще, по думите на вицепремиера Томислав Дончев с промени в Закона за обществените поръчки ще може да се прецезира правото на обжалване според евродирективите, като се стесни кръгът от лицата, които могат да подават жалби. „Смесен екип и представители на НС в консултация с всички институции, които са отговорни за обжалването по реда на Закона за обществените поръчки-КЗК и други, сме готови с промени в закона. Това, което сме направили ние, е опит за стесняване на кръга на този, който може да обжалва. Защото към момента прочитът на директивата е, че всеки, който има интерес, примерно фризьорски салон, баничарница, приемаме, че има интерес от строителство на магистрала примерно или от изграждането на електронна система - има право да жали. Първият опит е да свием леко този кръг от заинтересовани страни. По логиката, която се опитваме да въведем, е, че фризьорски салон не може да строи магистрала. Въпреки че според практиката, която е натрупана, една фирма, която се занимава с подбор на персонал или с охрана на труда, може да обжалва“, разяснил Дончев идеята как да бъде порязано недобросъвестното обжалване на търгове, което е един от основните прийоми от запаса от рекетьорски похвати на Зеления октопод. Освен че дал да се разбере, че само фирми от бранша ще могат да обжалват поръчките, вицепремиерът също разказал за абсурден случай с обжалване на търг за изграждане на електронна система от фирма за производство на чорапи.

„Аз правилно искам да бъда разбран, говоря за саботирането. Че обжалването е необходимо, че то стимулира и конкуренцията, и прозрачността, въобще не става спор. Говорим за системи… има ли някой, който да не е убеден, че системата, която всеки, отишъл в хотел, ще го регистрира – първо е полезна за националната сигурност, второ за бюджета и за прозрачността на бизнеса. И това година и половина не може да се въведе заради обжалване! Тол системата две години! И то си личи умисълът – чака се последният момент, шест часа вечерта без една минута, тогава се внася от някоя фирма и блокира нещо, което ни струва милион и половина на ден. До вчера асфалт не се ядеше, а сега всички искат асфалт. Хубаво, ама по милион и половина ние губим от това, че тол системата не работи, години наред не можахме и чак сега преодоляхме тази пречка“, коментирал от своя страна Борисов.

Освен за търговете, премиерът повдигнал въпроса и за

борбата с престъпността

след като преди седмица настоя всяко населено място в страната да бъде защитено чрез видеонаблюдение или полицейски служители. „Трябва да се знае в селото, че или има постоянен полицай, или има видеонаблюдение, или веднъж минава полицейски патрул, който отива при кметския наместник или при кмета, подписва се в тетрадката, пита го за проблеми, за да живеят спокойно хората. Затова махнахме лимитите на горивата, нови автомобили се взеха, униформи нови, увеличение на заплатите“, казал премиерът, който напомнил, че са назначени допълнително 1330 униформени, и заръчал на МВР шефа Валентин Радев да въведе ред навсякъде. Освен това Борисов поискал законови промени срещу крадците и най вече автоджамбазите, които се измъквали с леки присъди. „В България законът е такъв, че ако направиш десет еднакви кражби, те съдят за една от тях. След това отива на пробация, понеже престъплението става малко и пак излиза. И така, докато не гръмне някой много фрапантен случай и не заговорят хората за него, защото станал голям инцидент. За това нещо се боря от сигурно 15 години и не мога да преодолея противозаконното отнемане на автомобили да стане кражба. Хващаме го в колата, след това излиза, пробация, домашен арест, отива пак да краде и такива случаи, ако извикам директора на Софийско, може би до утре сутринта ще ви разказва с имена, с факти, с хора“, казал премиерът, по чието искане вече се работело.

Вчера Борисов участва и в Тристранната социална среща на върха за растеж и заетост в Брюксел, на която изтъкна, че Европа трябва да разполага със силен Социален фонд и силен Кохезионен фонд.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване