03/23/18 16:17
(http://offnews.bg)

Горанов: Виенска инфраструктура с пернишки данъци няма

Няма как да има виенска инфраструктура с пернишки данъци. Това каза финансовият министър Владислав Горанов по време на днешния парламентарен контрол. 

Според него проблемът с финансовата децентрализация на общините минава през изключително ниското и неадекватно облагане на имущество в България.

"Имуществените данъци са за общините, облагането на доходите е за държавата. Не е дошъл моментът да се откажем от приходите си, за да помогнем на общините. Данъците върху недвижимо имущество се разминават сериозно с тези на Запад. Няма как да имаме виенска инфраструктура с пернишки данъци", обясни Горанов.

В кулоарите на парламента Горанов коментира и съобщението на НАП, че за периода 2000 - 2017 г. от ДДС несъбраните вземания по ревизионни актове са в размер на 5,8 млрд. лв. "Това е ежедневна битка, която продължава да се води. Всяка година актуализираме законодателството така, че да намалим възможността за злоупотреби и прехвърляне на дългове на малоимотни и безимотни граждани", каза финансовият министър. 

Той добави, че всяка година законодателството се изменя, за да намалим възможността за злоупотреби и прехвърляне на дългове на малоимотни и безимотни граждани.

На въпрос дали са разкрити схеми за източване на ДДС, финансовият министър отговори:" Изобретателността на тези, които искат да нарушат закона, е безгранична и затова и изобретателността на НАП и законодателя трябва да е на ниво".

"Това, което НАП е предоставила като информация са доначислените, в резултат на дейността на НАП, допълнителни вземания по ДДС. Иначе общият размер на ДДС, събран за 17-годишен период, е близо 200 млрд. лв. ДДС-то е предмет на изключително голям натиск от страна на нелоялния бизнес, който се опитва да го задържи за себе си, тъй като той е прехвърляем данък и е лесно некоректният български търговец да реши, че данъкът му се полага на него", коментира Горанов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване