03/23/18 06:57
(http://www.klassa.bg/)

Контролът на контролиращите

 „Нравствеността, проявена при отсъствие на полицейски контрол, е някак по-нравствена“. Ако перифразираме тази мисъл на Илдико фон Кюрти и я отнесем към работата в Изпълнителната агенция „Медицински одит“, тя би звучала приблизително така: Обективността, проявявана не от страха от проверяващите, а от страха да не изпаднеш в субективизъм, както и да не пристъпиш закона, е най-висша ценност за всеки облечен във власт.

Здравният ДАНС, както е популярен още „Медицински одит“, е институция не само облечена във власт, но и с делегирани права да проверява, да дава предписания и да налага санкции на всички в сектора, които по един или друг начин кривват встрани от нормативната уредба. По презумпция се приема, че решенията на одиторите са обективни, критични и следва да бъдат коректив, по който да се равняват всички в здравеопазването. Затова и за всички, които са подали жалби от лошо обслужване, искане на пари, злоупотреби и всякакви далавери в лечебните заведения, както и за смъртни случаи поради медицински или лекарски грешки въпросната одиторска институция е последна надежда да получат удовлетворение, да възтържествува справедливостта.

Оказва се обаче, че нещата в „Медицинския одит“ стоят по съвършено различен начин. Сигналите и жалбите на ощетени от здравната система пациенти и техните близки не секват, но само по отношение на една малка част от тях се взимат решения. Повечето остават без последствия или със скандално нелепи резолюции, като тази например „по маловажност“. Точно така е процедирано там по случая с починало бебе в утробата на майката в университетска болница, в която не е имало анестезиолог и акушерка. Нима животът на едно бебе е маловажен?! Този и редица други случаи описа в сигнал напусналият вече главен секретар Димитър Евлогиев. Заради несъгласие със системата на работа в Здравния ДАНС и най вече на потулването на закононарушения като него само за последната една година са напуснали близо десет човека. Точно седмица след публикацията на „Монитор“ прокуратурата влезе в „Медицинския одит“. Само в последните седем дни тя е сезирана от служител, който все още работи там.

Дали във въпросната агенция ще заработят най-сетне не само по съвест, но и по смисъла и в духа на законите в България, е въпрос, от чийто отговор се интересува всеки, който е имал допир със здравната ни система. Унизително е една институция, която трябва да контролира и да следи за качеството на медицинските услуги, да бъде контролирана отгоре. Дали пък въобще има нужда от нея, ако и след проверките и заключенията на Върховната административна прокуратура там не променят стила си на работа.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване