03/23/18 19:04
(http://offnews.bg)

Най-доброто ИТ училище в България живее в страх да не бъде затворено

Училището, което подготвя едни от най-добрите ИТ специалисти в България - Технологично училище "Електронни системи" към Техническия университет в София, може да бъде унищожено. Това предупреждение отправи ръководството му пред стотици родители на специално свикана родителска среща в сряда вечерта.

То обясни и причината - министърът на образованието иска училището да бъде извадено от структурата на Университета и да премине под управлението на министерството. Това означава премахване на съвременната учебна програма, на специалните предмети още от осми клас, на възможността университетски преподаватели и специалисти от ИТ компании да обучават учениците и превръщането на ТУЕС в безлична гимназия. Стотици родители подписаха отворено писмо, което вчера пристигна при просветния министър Красимир Вълчев. Те искат запазване на уникалния модел на обучение в училището, което през 2017 г. бе №4 сред най-желаните гимназии с прием след VII клас (след езикови гимназии) и реално бе най-желаното технологично училище. Те създадоха и онлайн петиция, към която за ден се присъединиха повече от 2400 души.

Всички тези твърдения са неверни, заяви обаче пред OFFNews министърът на образованието Красимир Вълчев по повод опасенията за предстояща смяна на статута на училището и последващото му обезличаване.

Защо училището е толкова ключово за ИТ сектора у нас? Защо е необходимо да има специален статут? Наистина ли някой иска да го унищожи? За да отговорим на тези въпроси, разговаряхме с научния ръководител на ТУЕС - проф. Таня Василева, с изпълнителния директор на Асоциацията на завършилите ТУЕС - Ралица Жикова, с Христина Георгиева - майка на деветокласничка в училището, както и с министъра на образованието Красимир Вълчев.

Проблемът

На 1 август 2016 г. нов закон сменя старата нормативна уредба в образованието. Въпросният Закон за предучилищното и училищното образование не предвижда съществуването на такъв тип училище: към университет, с учебен план, подготвен от негов факултет, а не спуснат от МОН; с учители, които са университетски преподаватели или специалисти от практиката; със специализирани предмети още от първата година, в случая - от осми клас.

През първата година след влизане в сила на закона създаденото през 1988 г. като експериментално училище към ТУ - София (тогава ВМЕИ „Ленин“) продължава да работи така, както е работило преди това. През есента на миналата година обаче министърът на образованието настоява, че този ред не е съобразен със закона и че училището трябва да бъде приведено в рамките му. Тоест - директорката да сключи анекс към трудовия си договор с нов работодател, който вече не може да е ректорът на ТУ, а началникът на Регионалното управление на образованието в гр. София (структура към МОН) Ваня Кастрева.

Директорката отказва, става скандал, намесват се влиятелни представители на ИТ бранша, включва се и президентът Росен Плевнелиев. Проведена е среща между обществения съвет на училището, асоциацията на завършилите го и министър Вълчев. Първите получават уверение от министъра, че ще бъде създадена работна група, че статутът ще се запази. И нещата утихват.

До февруари 2018 г., когато се получава ултимативно писмо, че директорката трябва да сключи анекса, че нейният работодател не може да е друг, освен началникът на РУО.

Защо смяната на работодателя да е проблем? Не е ли това формалност?

Според министъра - категорично да, според ръководството, родители и завършилите ТУЕС - категорично не.

Преминаването към МОН означава и подчиняване на ЗПУО, който не предвижда съществуването на училище към университет, нито казва какво се случва с такова училище в заварено положение. Преназначаването на директора означава и преназначаване на учителите, те също трябва да са под шапката на МОН, а не под ТУ-София, казва изпълнителният директор на Асоциацията на завършилите ТУЕС Ралица Жикова.

Ако се спази буквата на закона, не е възможно да бъдат оставени на работа учители без педагогическа правоспособност - а университетските преподаватели и ИТ специалистите от фирмите нямат такава. Имаме доктори, доценти и професори - ако бъдат преназначени като учители по ЗПУО, ще загубят титлите си и ще трябва да покриват хорариуми. Работещите във фирми няма как да го направят, без да се откажат от работата си. Загубим ли тях, губим преподавателите по специалните си предмети, обяснява тя.

Освен това, законът не позволява на гимназия да прилага учебен план, различен от спуснатия от МОН. А нашият се изготвя от Факултета по електронна техника и технологии, след което задължително се одобрява от министъра. Ако това се премахне, той ще загуби актуалността и гъвкавостта си, изтъква Жикова.

ТУЕС би загубило и подкрепата на Техническия университет, който вече няма да има интерес да я осигурява. Сега учениците ползват цялата спортна база на ТУ-София, включително за да ходят на зелени и бели училища. Те свободно работят и в лабораториите на Университета. Какво ще се случи с всичко това, пита се Жикова.

"Поставили сме всички тези въпроси в писма до Министерството на образованието, но не сме видели писмен отговор от него как ще бъдат запазени всички тези елементи. Искаме да намерим решение с министерството, да направим работна група, за да запазим това бижу в образованието. Искаме признание от МОН, че училището е специално и изисква специален статут. Промяната на работодателя би довела до необратими последици за организацията му на работа", уверена е Ралица Жикова.

Тя недоумява защо това е така, при положение, че лайтмотив на работата на експертите по професионално образование в МОН е създаването на работещ модел за връзка между училището, университета и бизнеса.

"В това отношение ТУЕС е авангард."

Единадесетокласниците имат задължителни стажове в ИТ фирми и след тях мнозина биват задържани там с постоянни трудови договори. ИТ фирмите само чакат да навършат 18 г., за да ги назначат, и дори така кадрите са недостатъчно, заради което предлагат да разширим приема от 4 на 8 паралелки (по специалностите „Системно програмиране“ и „Компютърни мрежи“), обяснява Жикова.

Какво ще се случи с тази здрава връзка между бизнеса и училището чрез стажовете за нея също не е ясно.

Министърът

OFFNews потърси министъра на образованието във връзка с казуса.

"Изпратили сме покана до директорката да влезе в правоотношения с началника на РУО в съответствие със Закона за предучилищното и училищното образование - Ваня Кастрева. Такъв е законът", категоричен бе министър Вълчев.

Той увери, че Регионалното управление на образованието няма да смени статута на училището и че не възнамерява да освобождава директорката заради навършената възраст за пенсиониране.

Нищо няма да променяме - абсурдно е да го правим при добър модел, увери той и изрази изненадата си от огромната съпротива срещу спазването на цитирания закон.

От МОН коментират, че демонстрираното поведение от училището е "недопустимо" спрямо институции и че неподчинението на закона води до анархия.

Твърдението, че съпротивата е заради навършената пенсионна възраст е несъстоятелна, смята Жикова. 

Родителите

Много родители обаче не вярват, че нищо няма да се промени. 

"Знам какви деца влизат и как се реализират, след като завършат. Дъщеря ми - сега деветокласничка - се отказа от Художествената гимназия, само и само да учи тук. Сега тя е много притеснена какво ще се случи", сподели Христина Георгиева пред OFFNews.

Тя е един от 553-та родители на ученици в ТУЕС, подкрепили отвореното писмо до министър Вълчев, с което те настояват за запазването на училището като част от структурата на Техническия университет в София, както и за продължаване на образователния процес по съществуващия към момента начин на работа.

Преподавателите в ТУЕС настояват за същото в писмо до ректора на ТУ.

Те искат в закона да бъде предвидено изключение за ТУЕС, каквито има за училищата по изкуствата, спорт, за Американския колеж.

Изтъкват, че ученици и завършили ТУЕС са носители на десетки награди и отличия в местни и международни състезания по програмиране, компютърни мрежи, роботика, хакатони и др., че възпитаниците му заемат водещи позиции в ИТ компании в България и по света и са сред най-търсените ИТ професионалисти от бизнеса.

Не е без значение също, че училището е ключов партньор на МОН по програмата „Обучение за ИТ кариера“.

Отвореното писмо

Ето какво се казва в отвореното писмо на стотиците родители:

ДО Г-Н КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ
МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

ОТВОРЕНО ПИСМО

от родители на ученици от Технологично училище “Електронни системи” към Технически университет - гр. София

Относно: Нормативно утвърждаване на образователния модел на Технологично училище „Електронни системи“ към Технически университет - София

Уважаеми г-н Министър,

Ние, родителите на учениците от Технологичното училище “Електронни системи” (ТУЕС) към Техническия университет - София, сме силно разтревожени от вероятната промяна в образователния модел на училището и извеждането му от структурата на Техническия университет - София. Моделът на ТУЕС е резултат от 30-годишна работа и е доказал ефективността си. Неговият успех е явен от множеството национални и международни награди на учениците, и положителната репутация на завършилите ТУЕС кадри в ИТ бранша.

Настояваме за намиране на нормативно решение за утвърждаване на уникалния образователен модел на ТУЕС и за продължаване на обучението на учениците по съществуващия към момента начин на работа:

• Запазване на училището като част от структурата на Техническия университет - София и на достъпа до научните ресурси и материалната база на Университета.

• Запазване на досегашната програма на обучение, започваща от 8. клас и включваща множество специализирани предмети.

• Осигуряване на възможност настоящите преподаватели да продължат работата си в училището, в това число преподаватели от Техническия университет, преподаватели от ИТ компании и хора с практика в информационните и комуникационните технологии.

• Запазване на привилегиите за прием на учениците от ТУЕС в ТУ-София.

• Запазване на възможността за завършване на професионалното образование с дипломен проект.

• Запазване на задължителната практика след 11. клас.

• Запазване на академичната атмосфера и организацията на работа в училището.

Спецификата на ТУЕС като звено на ТУ-София, учебните му планове, организацията на обучение, квалификацията на преподавателите са били важни за децата ни и за нас при избора на училище.

Категорично заставаме зад усилията на преподавателския състав, ръководството на училището, Обществения съвет на ТУЕС и на Асоциацията на завършилите ТУЕС за запазване на настоящия образователен модел и сме готови да подкрепим всякакви действия и инициативи, които ще помогнат за това решение.

С УВАЖЕНИЕ:

РОДИТЕЛИ НА УЧЕНИЦИ ОТ ТУЕС КЪМ ТУ-СОФИЯ

ВИПУСКИ 2018, 2019, 2020, 2021, 2022

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване