03/23/18 08:58
(transmedia.bg)

Ружа Велчева: НАП тормози само дребните риби, големите са защитени от този стрес

Литературните награди трябва да бъдат освободени от данъци

 

Поетесата Ружа Велчева е утвърден български лирик, автор на девет поетични книги и носител на редица престижни литературни награди. „Студия Трансмедия“ я потърси във връзка с последните нейни статуси във Фейсбук, в които тя описва своята одисея с НАП.

 

 

Госпожо Велчева, във Фейсбук обявихте, че имате проблеми с НАП. Но Вие сте просто една поетеса, занимавате се с писане и звучи необичайно да имате такива проблеми. Какъв е случаят?

Моята история с НАП е обикновена, каквато сполетява и много други мои събратя по перо! В далечната 2012 г. участвах и спечелих първа награда за стихотворение в Националния поетичен конкурс „Свищовски лозници“, гр. Свищов. Касиерката на Общината ми изплати наградата в размер от 150 лв., като от тях предварително удържа необходимите данъци. Издаде ми и документ, който следващата година, заедно със съответната данъчна декларация изпратих по пощата в НАП – В. Търново. Пет години НАП с нищо не даде знак, че им дължа още 15 лв. данък до 2 март тази година, когато пристигна писмо от тях – Съобщение за доброволно изпълнение, в което ме известяваха, че в срок от 7 дни трябва да внеса сумата 22, 34 лв. (набъбнала с лихвите за тези 5 години!!!). Следваше също напомнянето, че ако не спазя този срок, ще последва: „…принудително изпълнение като опишем, изземем и продадем Вашите движими и недвижими вещи, да изземем принудително паричните ви средства, намиращи се във вас, трети лица или близки“…
Човек изпада в потрес при такава закана! Сумата не е голяма, но защо 5 години НАП с нищо не показаха, че съм им ДЛЪЖНИК?! А лихвите са почти удвоили сумата!

Как очаквате да се развият нещата?
Преди да изтече 7-дневния срок отидох в НАП – В. Търново при публичния изпълнител, посочен в писмото, като обясних, че изплащайки ми наградата, касиерката ми е обяснила, че ми е удържала всички необходими данъци и само трябва да депозирам нейния документ н НАП. Посъветваха ме да потърся касиерката и да се помъча да открия документа, който някога ми е издала…Съжалих, че през 2013 г. не бях извадила копие от него. Кой ти е предполагал, че ще имам нужда от него. А и недоумявам – нали съм го изпратила на тях. Те не ги ли пазят?…Прецених, че жената може вече да е пенсионерка, а за телефонни разговори или пътни до Свищов ще дам толкова пари, колкото им дължа. Платих парите в клона на Инвестбанк в НАП и приключих историята, но в мен остана една горчилка, че големите бизнес-риби са защитени от този стрес и тормозят само дребните риби като мен!

Какво е Вашето мнение за хонорарите от литература, трябва ли да се облагат наравно със заплащането за всякакви други дейности?

Мисля, че литературните награди трябва да бъдат освободени от данъци, а хонорарите трябва да бъдат облагани с по-нисък данък от порядъка на 5-7 %. Отдавна авторите се борят и за намаляване на ДДС за издаваните книги.

Какво пишете в момента, да очакваме ли Ваша нова книга?

В момента почти завършвам една нова книга с разкази. За разлика от предишната ми книга с къси разкази „Блажени нищите…“, която засягаше изцяло социалната тема и незавидното положение на обикновения българин в съвремието ни, в новата си книга искам да покажа значението на любовта в различни съдби. Едни възвисява, други води към грях и болка, а някои- и към смъртта….Надявам се да е готова през лятото.

Снимка: Личен архив на Ружа Велчева

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване