03/23/18 11:22
(http://budnavarna.bg/)

Ще има среща ЕС-Турция във Варна

Срещата между Европейския съюз и Турция във Варна в понеделник (26 март) ще се състои. Това стана ясно тази нощ след края на срещата на върха на ЕС в Брюксел. Държавите от ЕС са категорични, че диалог с Анкара трябва да има.

Срещата беше под въпрос заради възражения на Гърция и Кипър, предизвикани от напрежението между двете страни и Турция и задържането на двама гръцки войници от турските власти.

В срещата във Варна ще участват председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, премиерът Бойко Борисов като домакин и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Борисов съобщи вчера, че в навечерието на разговорите има напрежение и големи очаквания. Той поясни, че целта на срещата ще бъде успокояване на отношенията с Анкара. Това е може би една от последните възможности да останем в диалог, добави той.

Премиерът уточни, че неговата цел е да се постигне продължаване на действието на споразумението ЕС – Турция за миграцията. Борисов допълни, че ще разговаря с Ердоган за задържаните в Турция гръцки войници. В заключенията си за Турция от тази нощ Европейският съвет решително осъжда действията на Турция край Кипър и изразява пълна съпричастност с Никозия и Атина.

Отправен е призив Анкара да прекрати незабавно действията си по възпрепятстване на проучванията за добив на газ край острова. Европейският съвет изразява дълбока загриженост от задържането в Турция на граждани на ЕС, като призовава за бързо разрешаване на въпроса в диалог.

Материалът Ще има среща ЕС-Турция във Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Публикувана на 03/23/18 11:22 http://budnavarna.bg/31991-shte-ima-sreshta-es-turtsiya-vav-varna/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване