03/26/18 10:36
(transmedia.bg)

Австрия настоя ЕС да прекрати преговорите с Турция

 

Австрийският външен министър Себастиян Курц заяви, че преговорите за членство на Турция в ЕС трябва да бъдат прекратени. В интервю за германския в. „Велт ам зонтаг“ той заяви, че Брюксел трябва да заеме ясна позиция по отношение на Турция, която все повече се отдалечава от Европейския съюз, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

„Моята прогноза, че тази Турция ще се отдалечава все повече от Европа, се сбъдва“, каза Курц, като подчерта, че ще продължи да се застъпва за прекратяване на преговорите за членство на Турция в ЕС.

Министърът изтъкна, че вместо да предлага на Анкара да се присъедини към ЕС, Брюксел трябва да заеме ясна позиция спрямо Турция и да се стреми единствено към нормално сътрудничество с нея.

„Ние не можем да си позволим да изпаднем в зависимост от Турция“, заяви Курц.

Австрийският министър осъди масовите уволнения и арести в Турция след опита за преврат миналата година и приветства мерките против Анкара, които германският външен министър Зигмар Габриел обяви тази седмица.

„Само преди няколко седмици той (Габриел) ме критикуваше за ясната ми позиция и ме обвиняваше в популизъм“, отбеляза Курц.

На 20 юли Габриел каза, че Германия ще преразгледа политиката си по отношение на Турция, включително в икономическата сфера. Последният повод за обтягане на отношенията между Германия и Турция беше арестът на шестима правозащитници в Истанбул, сред които и германецът Петер Щойтнер.

Курц отправи призива си часове преди срещата на върха ЕС-Турция във Варна, чиято основна цел е подобряване на отношенията.

„Турция остава значим стратегически партньор за ЕС, с когото трябва да има сътрудничество в рамките на програмата за съседите“, поясни австрийският канцлер. Той остро осъди и турската операция в Сирия, на която са жертва кюрдите.

„Условията за присъединяване не са изпълнени и поради тази причина предприсъединителните преговори трябва да бъдат прекратени с Турция“, казва Курц.

Според него трябва да бъдат преразгледани „финансовите параметри на предприсъединителната помощ, която бе предвидена на стойност от 4.45 млрд. евро за период от 2014 до 2020 г.“

Със засилени мерки за сигурност Варна ще посрещне срещата между лидерите на ЕС и Турция.

От следобедните часове до около 18:00 часа ще има разположени патрулни коли на полицията по основните трасета, по които ще минат кортежите на официалните гости за разговорите в „Евксиноград”. Маршрутите обаче не се съобщават.

Движението на основните кръстовища ще се регулира от Пътна полиция. Взети са мерки за осигуряване на нормален пропускателен режим и не се очаква блокиране на града, увериха от полицията. Засилена охрана ще има и на летището.

Два протеста срещу визитата на Ергодоган ще има във Варна днес. Партия „Възраждане” организира демонстрация в 12:00 часа пред Съдебната палата, а в същия час пред Катедралния храм се събират симпатизантите на „Да, България” и ДСБ.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване