03/26/18 05:52
(http://www.klassa.bg/)

Вадят залива Болата от резерват „Калиакра”

 Морски плаж „Болата“, територията между пътя и плаж „Болата“, брегоукрепителните съоръжения – диги и буни и асфалтов паркинг, да бъдат изключени от резервата „Калиакра”. Това гласи заповед на министър Нено Димов, която ще бъде обсъдена на 12 април в РИОС Варна. След влизане в сила на заповедта, РИОСВ трябва да предприеме необходимите действия по отразяване на промените в границите на защитените територии в кадастрална карта и регистри /ККР/ за землището на село Българево, община Каварна. Промяната ще се отрази и в Държавния регистър на защитените територии при МОСВ.

Причината за изваждането на залива Болата от резервата „Калиакра” е, че липсват растителни и животински видове и природни местообитания - предмет на опазване в резерват „Калиакра“, в това число: местообитание на тюлен монах, крайбрежни морски екосистеми, характерна степна растителност и животински свят и гнездови ниши на редки и изчезващи видове птици.

Защитните диги на залива Болата ще останат като брегоукрепителни съоръжения. Това обясни кметът на село Българево Георги Георгиев, по повод коментари в социалните мрежи, че дигите трябвало да се премахнат, за да не спират достъпа на морска вода към залива, където дълбочината от година на година намалява.

„Целта на защитните диги е както да спрат ерозията на брега, така и да служат като ограничителни съоръжения към вододайната зона на Българево. Случвало се е в годините назад, може би преди 7-8 години, да пием солена вода”, каза Георги Георгиев. Според него, дълбочината на водата в залива е намаляла заради пясъка, който влиза от морето. „Спомням си, преди много години, някъде в края на 90-те, дълбочината на залива бе 3-4 метра и тук приставаха риболовни кораби. Тогава обаче багер вадеше периодично пясък от залива. Вярно е, че сега тази дълбочина я няма, но пък и никой не вади пясък”, коментира още Георгиев.

Заради факта, че Болата бе в границите на Защитената зона по Натура 2000 „Комплекс Калиакра“, най-красивият плаж на българското Черноморие остана с години без концесионер, а достъпът до залива беше временно забранен от Министерството на околната среда и водите и Министерството на туризма.

Липсата на концесионер превърна един от най-красивите плажове на българското Черноморие в сметище, тъй като никой не беше ангажиран с поддържането му. Освен това там липсваше и охрана, което пък е предпоставка за инциденти.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване