03/26/18 18:26
(http://www.clubz.bg/)

Ким Чен Ун на тайно посещение в Китай

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е пристигнал на изненадващо посещение в Пекин, предаде Блумбърг, като цитира трима души, запознати с въпроса.

Това е първото известно пътуване на Ким зад граница, откакто е поел властта през 2011 г.

Засега не са известни други подробности за визитата, за това колко време той ще прекара в Китай и с кого ще се срещне. Източниците на Блумбърг помолили за анонимност поради чувствителността на информацията.

Слуховете за възможно пристигане на Ким Чен Ун плъзнаха в Китай днес, след като японската агенция Киодо съобщи, че той може да е пресякъл границата със специален влак през североизточния град Дандон. Телевизия "Нипон" излъчила кадри с влак, пристигнал днес в Пекин и приличащ на този, използван от Ким Чен Ир - бащата и предшественикът на Ким Чен Ун. С него бащата посетил Китай малко преди смъртта си през 2011 г.

Необявеното посещение е поредната серия от дипломатическата игра на великите сили в Азия, докато стремежът на американския президент Доналд Тръмп да намали търговския дефицит на САЩ все повече се преплита с желанието му да накара Пхенян да се откаже от ядрените си оръжия. Дори китайският президент Си Дзинпин се готви за търговска война срещу Тръмп, макар да подкрепи прогресивните санкции на ООН срещу режима на Ким.

„Ако тази среща се потвърди, тя може а се окаже по-продуктивна от фотосесия на Тръмп и Ким след няколко седмици, - заяви Мелиса Ханъм, изследовател от Центъра „Джеймс Мартин“ за проучвания на неразпространението на ядрените оръжия. - Северна Корея често е възприемана като неблагодарен по-малък брат, но напрежението напоследък и нарастналите ядрен и ракетен капацитет означават, че Китай взема това насериозно и не желае да бъде оставен извън процеса.“

По-рано този месец Тръмп реши да направи безпрецедентна среща със севернокорейския лидер. Това стана, след като представители на Южна Корея заявиха, че Ким иска да обсъди отказа от ядрени оръжия. Официалните медии в КНДР все още не са потвърдили срещата, а подробностите кога и къде ще се състои тя все още се уточняват.

Очаква се Ким Чен Ун да се срещне първо с южнокорейския президент Мун Дже Ин край границата между двете Кореи през април като прелюдия към възможна среща с Тръмп. Дипломати от САЩ, Северна Корея и съседите им обикалят света за подготовка на срещата.

По време на Корейската война Пекин воюва заедно с Пхенян срещу Сеял и силите на ООН. Сега обаче отношенията между двете страни са напрегнати поради подкрепата на Китай за санкциите, пречещи на вноса на петрол и потока от пари към Северна Корея.

И макар Китай да е против ядрените оръжия на КНДР, не иска режимът на Ким да се срине или война на Корейския полуостров. Всяка нестабилност може да доведе до бежанска криза или присъствието на американски войски край китайската граница.

Публикувана на 03/26/18 18:26 http://clubz.bg/65882-kim_chen_un_na_tajno_poseshtenie_v_kitaj

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване