03/26/18 05:22
(http://www.klassa.bg/)

На "миниконгрес" БСП ще подготви визията си за България

 Визията на БСП за развитието на България ще бъде основна тема на предстояща широка национална партийна среща. Определена от ръководството като "миниконгрес", тя ще събере общински и областни председатели, кметове, общински съветници, депутати и членовете на Националния съвет на левицата. Датата на форума ще бъде определена от Изпълнителното бюро, но се очаква съвещанието да е през май. Форумът ще представи алтернативната концепция за бъдещето на страната, документи ще бъдат представени и от различните съвети към НС на БСП.
"Сделката с ЧЕЗ е най-ярък пример за задкулисие и далавери. Ако я допълним с предварителния договор, сключен със Софийската митрополия, и с информацията, която събрахме за размерите на санирането, което изпълняват фирмите на г-жа Върбакова в цялата страна, вече няма съмнение кой стои зад нея", обобщи Нинова. Тя подчерта, че БСП е започнала битката срещу паралелната държава и трябва да я доведе докрай - до нейното осветяване. Нинова припомни, че по искане на БСП парламентът създаде анкетна комисия, оглавявана от социалиста Жельо Бойчев, която търси истината. 
Позицията на БСП остава непроменена - спиране на сделката, започване наново и включване на държавата като равноправен кандидат, участващ в закупуването на ЧЕЗ. "Тази сделка най-ясно доказва тезата ни за ролята на държавата в икономиката - не само с регулаторни функции, а и чрез собственост в ключови за икономиката сектори. За съжаление управляващите загубиха време, за да им се докаже тази теза", заяви Нинова. Тя цитира и проучване, според което мнозинството българи, включително и десни избиратели, смятат, че държавата трябва да придобие собственост. Това е основен идеологически спор между нас и десните партии. Интересно, че и ГЕРБ възприеха частично нашата теза, отбеляза тя.
Нинова добави, че времето е доказало и друга теза на БСП. "Трета година правим алтернативни бюджети и твърдим, че може да има по-висока събираемост - средно с около 1 млрд. годишно. През последните седмици излезе информация за 16 млрд. несъбран ДДС. Това подкрепя не само тезата ни за бюджетирането, но и позицията ни при вота на недоверие за системата БАЦИС, която е пробита. При добра събираемост са възможни и социалните политики, на които държим - преизчисляването на пенсиите, общинско и държавно здравеопазване, политиките за младежка заетост и др.", обясни Нинова. Според нея се е доказало, че БСП може да прави по-добри бюджети от тези на управляващите. 
"ГЕРБ започна да изпълнява нашия алтернативен бюджет, само че заобикаляйки закона. Имам предвид допълнителните плащания, които министър-председателят прави като еднолично решение и "дарение" с парите на данъкоплатците в различни сектори - полиция, здравеопазване, общински болници... Плащат се пари, които не са минали през бюджета и НС, макар да бяха заложени в нашия алтернативен бюджет. Внушението беше, че социалистите могат само да харчат и не могат да правят разчети. Времето доказа, че сме били прави, и вече изпълняват този алтернативен бюджет, но по незаконен начин", продължи Нинова. 
Лидерът на БСП отбеляза и друга теза, която се е доказала - за проблемите в строителството на пътища и магистрали. "С ремонтите се занимавахме още с Димчо Михалевски, лека му пръст, предупреждавахме за качеството и кражбите от строителство. И тази наша теза се потвърди. А решението до всяка дупка да има полицай или чиновник просто няма да коментирам, то е несъстоятелно и смешно", добави тя.
Изнесените заседания на ИБ на БСП продължават. Утре бюрото ще заседава в Пазарджик.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване