03/26/18 09:24
(http://www.clubz.bg/)

Още несформирана, общата европрокуратура вече има бюджет

Макар и още несформирана, единната европейска прокуратура вече разполага с първите 4.9 млн. евро бюджет за 2019 г. и назначена временна администрация.

Плановете са безпрецедентното общо разследващо звено на Съюза да заработи на 1 ноември 2020 г. Дотогава трябва да са избрани европейски главен прокурор и 12 други обвинители, да има система за управление на делата, куп промени за адаптиране на националните законодателства, норми за сътрудничество с други сходни агенции на ЕС, както и с неучастващите държави членки или с трети държави.

Това стана ясно на конференция, организирана от българското председателство и ЕК в резиденция "Бояна", посветена на създаването на Службата на европейския прокурор (EPPO).

Временната администрация ще работи до назначаването на официалния административен директор, а процедурата по селекция на служителите ще започне през април-май каза Петер Чонка от ЕК. Тепърва се приемат съвсем основни неща като правила за работа.

На форума стана ясно, че ЕРРО ще бди основно за измами срещу финансите на ЕС, използването им за финансиране на организираната престъпност и тероризъм, но и за "върховенството на закона като такова".

Споменатите първи близо 5 млн. ще отидат, както следва: за персонал €2,3 млн., за инфраструктура 0,6 млн. и за оперативни разходи, включително система за управление на дела - 1,9 млн.

Участниците на срещата в София бяха министри, прокурори и служители от различни заинтересовани служби от страните членки.

Министър Цецка Цачева в речта си поздрави най-новите обявили, че искат да се присъединят - Холандия и Малта.

А главният прокурор Сотир Цацаров беше оптимист: след като Франсиско Фонсека Морильо, зам.-директор по въпросите на правосъдието и правата на потребителите в ЕК, цитира "Бийтълс" - че европрокуратурата била "дългият виещ се път", той завърши с българската поговорка: „Сговорна дружина планина повдига.“

Затова в речта си Цацаров (който е отявлен противник примерно на Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК, б.р.) каза бодро, че "планината вече е повдигната, сега вече е време да я задържим в такова повдигнато положение".

Той изрази надежда през 2020 г. да започне първото разследване от една "силна, ефективна и независима европейска прократура".

"Ще започнем с процедура за селекция и назначаване на главния прокурор и европейските 12 прокурори, които ще имат ръководна роля - каза Феликс Баез, министър на правосъдието на държавата, в  която ще се намира службата - Люксембург. - Няма обаче единодушие от страните членки за присъединяване към европейската прокуратура." 

Извън желаещите да участват към днешна дата са страни като Швеция, Дания, Полша, Унгария, Великобритания, Ирландия.

В Люксембург вече се мисли и за модерно седалище близо до Европейския съд.

Тепърва европейската прокуратура "трябва да бъде поставена на юридическата карта на света", заявиха още участниците. Т.е. ще се изработват моделите на функциониране съвместно с организации като Евроджъст, ОЛАФ, Европол и др.

А какъв трябва да сте, за да участвате?

"Това е начин на мислене, който трябва да бъде изграден, за да може европейската прокуратура да стане наднационална - каза Петер Чонка. - За да станете европейски главен прокурор или европейски делегиран прокурор, трябва да имате различен манталитет и начин на мислене. Съвсем независимо отношение на наднационално ниво, за да предпазим най-добре интересите на Съюза", обяви Чонка.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване