03/27/18 09:50
(http://regiona.bg/)

/Видео/ Министър Петков похвали социалните служители в Благоевград, а дали заслужават?

Служителите в Благоевград работят с душа и сърце и полагат усилия за хората в тежко състояние. Това заяви  социалният  министър Бисер Петков в Благоевград. Според него, 22 –те  социални услуги се управляват добре от община Благоевград.

Министър Петков е посетил  центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в квартал „Струмско“. в града. Оперативна програма „Регионална политика“ продължава и акцента е грижата за възрастни хора.

Служителите на социалните служби поне могат да не се безпокоят няма смъртен случай от техния контингент при неизяснени условия. Припомняме на читателите на ИА Региона, че миналата година имаше няколко фрапантни случая на хора умрели от студ. Случаят на майката и дъщерята от кв. „Струмко“ стана известен на цяла България. След него службата имаше множество проверки, но и така не се разбра има ли нарушение или отново всичко бе точно.

Естествено че нещо трябва да се закрие това е Дома за хора с психични разстройства в община Струмяни, а пациентите ще бъдат настанени в нови 4 центрове финансира по оперативна програма „Човешки ресурси“.

На въпрос за съюза на слепите и готвените протести министър Петков отговори така:

„ За пореден път ще кажа и повторя на колегите от Съюза за слепите, че реформата, която предлагаме в медицинската експертиза  няма за цел да отнеме придобитите права. Това ,което се обсъжда е концепция, внесена миналата година в Народното събрание. С представителите на организацията трябва да продължим диалога, а не протести. Искам да се разпределя честно бюджета за хора с увреждания и услуги за личен асистент“,

В област Благоевград над 1100 възрастни хора с увреждания се нуждаят от подкрепа за битовите им нужди.Личната грижа за хората с увреждания се реализира с услугата на домашен асистент.

По време на визитата му в Благоевград, с кмета Камбитов са коментирали широк спектър от теми. „Проблем в социалната сфера са възнагражденията и това беше тема на разговор. Трудът на социалните работници не е лек, а в същото време е много отговорен. Именно затова се налага Общините, в това число и Община Благоевград, да дофинансират тези дейности. Заплащането трябва да е адекватно, защото условията са много тежки, част от потребителите са с много специфични потребности. Министър Петков прояви интерес и към социалните жилища, които в момента изграждаме в IV микрорайон“,коментира градоначалникът.

Министър Петков,изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Румяна Петкова и Виктория Харалампиева вр.и.д.на РД „Социално подпомагане в Благоевград са посетили  и Център за настаняване от семеен тип в квартал „Струмско“.

Визитата продължава с  посещение в Кресна, където министърът ще посети Център за социална рехабилитация и интеграция, за да добие представа за социалната дейност извън Благоевград.

Материалът /Видео/ Министър Петков похвали социалните служители в Благоевград, а дали заслужават? е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване