03/27/18 18:21
(http://www.clubz.bg/)

Награди "Икар": Студентите Денис, Шахин, Павел и Антоан със статуетки за дебют

Четирима актьори от „Ревизорът“, заглавие от афиша на Сатирата, спечелиха първия „Икар“ от наградите на Съюза на артистите на церемония във вторник вечерта в Народния театър. Шахин Шехзен, Антоан Петров, Денис Хаят и Павел Емилов бяха отличени за играта си в спектакъла на Нина Димитрова.

Благодарностите на четиримата, все още студенти в НАТФИЗ, протекоха като малък етюд, в който бяха посочени Съюза на артистите, професора им Здравко Митков, публиката и… режисьорката им Нина Димитрова. Четиримата извикаха на сцената и останалите участници в спектакъла, „защото наградата е за всички“.

В спортен дух продължи церемонията, донесла икари последователно на „Парченцето“ по мотиви на Шел Силвърстийн, режисьор Веселин Бойдев, Държавен куклен театър – Бургас – за куклен спектакъл, и на „Авеню Q” на режисьорите Уест Хайлър (САЩ) и Петър Кауков, Столичен куклен театър – за постижение в кукленото изкуство.

Наградата за поддържаща женска роля отиде у София Бобчева – за Зина в „Чаровно лято с неизбежните му там неприятности (Чудаци)“ от Максим Горки, реж. Красимир Спасов, и за Медицинската сестра в „Танцът Делхи“ от Иван Вирипаев, реж. Галин Стоев, Народен театър „Иван Вазов“.

София Бобчева бе отличена за поддържаща роля. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Явор Бахаров получи статуетката за поддържаща мъжка роля – за образа на Микеле в „Редки тъпанари”, спектакъл на Теди Москов, Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе.

Бахаров благодари на колегите си…, на Народния театър… – сцена, на която никога не бил стъпвал – на брат си Захари, на спектакъла „Чамкория“… изброи и още случайно или не имена и заглавия на спектакли, докато не пожела на публиката „приятна вечер“.

Явор Бахаров с „Икар“ за играта си в „Редки тъпанари“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Наградата за авторска музика получи композиторът Асен Аврамов – за Програма Достоевски „Изгонването на бесовете“ – „Бесове“ по Фьодор Достоевски, режисьор Иван Добчев, на Театрална работилница „Сфумато“.

За сценография бе отличен Никола Тооманов – за сценографиите на „Пияните”, режисьор Явор Гърдев, Малък градски театър „Зад канала“, и за „Танцът Делхи“, режисьор Галин Стоев, Народен театър „Иван Вазов“.

Театър „София“ получи икара за майсторско техническо осъществяване, присъден за спектакъла „Франкенщайн“.

Ива Свещарова и Вили Прагер грабнаха статуетката за „Shamebox” на „Брейн Стор Проджект“ и ДНК, Национален дворец на културата.

Икарът за „Златен глас“ при жените отиде у Даниела Йорданова, озвучила Маргарет Тачър във филма „Желязната лейди“, а при мъжете – у Христо Узунов, за Фома в сериала „Мутра по заместване“. И Узунов, и Йорданова признаха, че също за първи път стъпват на сцената на Народния. Узунов сподели и че това е от малкото случаи в живота му, когато се е чувствал толкова специален.

Сценографът Васил Рокоманов получи икара за критически текст – за книгата си „История на сценографията“, издадена от Националната художествена академия.

Най-успешните театрални сезони бяха отличени с грамоти от министъра на културата Боил Банов – Държавен куклен театър в Сливен и Театър „199“.

Радина Кърджилова спечели икара за водеща женска роля – за ролата на Екатерина в „Танцът Делхи“, спектакъл на Галин Стоев, Народен театър „Иван Вазов“.

Кърджилова благодари на целия екип, на партньора си в живота Деян Донков, а той не се удържа и изскочи на сцената, за да ѝ благодари, че го е дарила със сина им Христо.

Очаквайте следващите награди!

Площад Славейков

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване