03/27/18 13:02
(http://www.clubz.bg/)

Юлия Кръстева - агент "Сабина" на Държавна сигурност

юлия кръстева 2

Юлия Кръстева - световно известна като психоаналитик, лингвист, семиотик, философ - се оказа агент на Държавна сигурност. Това обяви комисият по досиетата в свое решение след проверка на сътрудниците и членовете на редакционния съвет на "Литературен вестник". Сред 32-ата проверени души, работили в изданието, Кръстева е единственото обявено име. За още един човек от вестника не са предоставили информация.

От решението на комисията става ясно, че са открити документи, изготвени от щатни служители на ДС, в които се съдържат в личното й дело, което е два тома, и работното й дело, което е запазено.

Юлия Кръстева е била регистрирана като сътрудник през юни 1971 г.. Според биографията й това е 5 години след като заминава да следва в Париж със стипендия на френското правителство. Тя е била регистрирана от ст. лейт. Иван Божиков и е сътрудничела на отдели в Първо главно управление III (европейски страни) и IV (САЩ, Англия и Канада).

Юлия Кръстева е родена през 1941 г. в Сливен. През 1966 г., две години след като завършва френска филология в София, заминава за Франция, където става част от водещите философски и литературни кръгове. Прави докторантури по семиология и лингвистика и преподава в университета Diderot в Париж. През 1997 г. получава Ордена на почетния легион на Франция. През 2004 г. й е присъдена Холбергова награда.ългария и Балканите.

Очаквайте подробности.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване