03/28/18 13:36
(transmedia.bg)

Великобритания е споделила „безпрецедентна информация“ заради Скрипал

 

Британското правителство е споделило „безпрецедентна разузнавателна информация“, за да убеди другите, че Русия е извършила първата атаката с химическо оръжие в Европа след Втората световна война, пише британският вестник The Independent, цитиран от Фокус.

Това е било необходимо, за да бъдат убедени 23 страни и НАТО да изгонят руски дипломати.

Материалите, които са представени, включват „чувствителни“ доклади от военната изследователска лаборатория в Портън Даун, както и обяснения как са били получени.

Свръхсекретната информация, която се споделя обикновено само между „петте чифта очи“: Великобритания, САЩ, Австралия, Нова Зеландия и Канада, този път е представена и на други съюзници. На някои страни е било споделено различно количество от тази информация. Тези данни са представени и на лидера на лейбъристите Джеръми Корбин, който искаше повече доказателства за вината на Русия.

Руското външно министерство поиска от Великобритания да докаже, че покушението срещу бившия агент на военното разузнаване ГРУ Сергей Скрипал не е дело на британските спецслужби, и заплаши, че в противен случай ще го смята за атака срещу руски граждани.

Чрез изявление, публикувано на сайта ѝ, институцията поиска от Лондон доказателство, че специалните служби нямат никаква отговорност за случилото се. „Анализ на обстоятелствата… ни кара да мислим за възможно участие в отравянето на британските разузнавателни служби,“ продължава съобщението.

Фактите също така свидетелстват за „незаинтересоваността на британските власти да изяснят истинските мотиви и да установят извършителя на престъплението в Солсбъри“, смята руската дипломатическа служба.

„Ако не бъде представено убедително доказателство, ще считаме, че става въпрос за покушение срещу живота на наши граждани като резултат от мащабна политическа провокация“, предупреди външното министерство в Москва.

Този месец британският премиер Тереза Мей също поиска от Русия да обясни дали има отношение към инцидента с нервнопаралитично вещество, или е изгубила контрол върху количества от него и е допуснала то да бъде използвано на британска земя. След като Москва отказа да се съобрази с еднодневния ултиматум, Лондон изгони руски дипломати и предприе други мерки. По-късно това направиха и редица други страни от Европейския съюз и извън него, а България и Словакия извикаха посланиците си за консултации.

„Поведението на британските власти извиква множество въпроси“, продължава руското министерство. „Населението на Великобритания бива държано в неведение за ключови моменти от този инцидент, обявен за сериозна заплаха, не е известен общият брой на пострадалите… британските власти систематично демонстрират неспособност да гарантират сигурността на руските граждани на своя територия.“

Малко по-рано днес в. „Комерсант“ съобщи, че на брифинг за чужди дипломати в британското посолство в Москва е била направена презентация, според която Русия „извън всякакво съмнение“ е отговорна за покушението в Солсбъри.

Същата презентация обвинява Москва и за убийството на Александър Литвиненко през 2006 г., атаката срещу естонския интернет през 2007 г., грузинската криза от 2008 г., окупацията на Крим и Донбас, свалянето на полет MH17 над Донбас през 2014 г. и намесата в американските избори за президент.

Сред 12-те точки, за които Лондон държи Москва несъмнено отговорна, са и кибератаките срещу Бундестага и датското отбранително министерство (съответно май 2015 г. и в рамките на 2015-2016 г.); кампанията за дезинформация срещу Германия по „случая Лиза“ от януари 2016 г.; опита за преврат в Черна гора около изборите през 2016 г. и атаката с вируса NotPetya през юни миналата година.

Британското външно министерство не реагира на публикацията в първите часове след нея.

„Това е най-големият случай на експулсиране на дипломати в историята. Но не мисля, че можем да говорим за евентуален потенциален военен конфликт“, заяви за Нова тв зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Той коментира решението на правителството да извика посланика ни от Москва за консултации. По думите му това е стандартна процедура в ситуации като тази с отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал.

Георгиев изрази надежда казусът да бъде разрешен на масата за преговори.

„За нас са необходими още някои факти и обстоятелства за това да се стигне до крайната точка, в която да експулсираме руски дипломати от България. Трябва да се излезе с химически анализ и да се разследва откъде може да е взето това химическо вещество“, допълни той, като подчерта, че страната ни е загрижена от случилото се във Великобритания.

„Не мисля, че България може да се поставя в ситуация, в която да има съмнение с кого е солидарна. България многократно заяви, че е солидарна с Обединеното кралство предвид всички наши партньорски и приятелски отношения“, категоричен бе Георгиев.

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване