03/28/18 10:07
(http://regiona.bg/)

Здравните институции с план за въвеждане на ваксина срещу варицела

Обсъжда се да се промени имунизационния календар на Република България от здравните институции. Въвеждане на ваксина срещу варицела и по-малко имунизации срещу туберкулоза и пневмококи са част от идеите. Това обясни пред БНТ главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Според него с варицела у нас се заразяват между 5 и 7 хиляди деца годишно. При тях болестта протича сравнително леко, но макар и рядко се наблюдават усложнения, пише БГНЕС.ком

Вирусът може да засегне и възрастни, които не са придобили имунитет – при тях болестта протича тежко и може да доведе до сериозни усложнения. Д-р Кунчев обясни, че 17 държави в Европа са включили ваксината срещу варицела в задължителните имунизации.

„У нас много родители са се интересували от възможността да предпазят децата си. Ваксината няма регистрация и разрешение за употреба у нас и може да бъде включена най-рано през 2020 г. Достъпът до ваксини е много труден.

Ако ние сега кажем – да, искаме, не можем да получим количества от производителите, нито тази, нито следващата година. Тъй като залагането на производство на ваксини е много по-рано във времето.

Има възможност тя да бъде въведена, като препоръчителна по схемата на някои други ваксини, с които работим. Знаете – рак на маточната шийка или ротавирусната ваксина. Така че да я правят, тези които желаят, но да има възможност държавата да я реимбурсира. Това е също един демократичен начин на въвеждане“, добави Ангел Кунчев. Сн. илюстративна

Материалът Здравните институции с план за въвеждане на ваксина срещу варицела е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване