03/28/18 05:11
(http://www.klassa.bg/)

Тритин: Путин ни се смее

 Г-н Тритин, външният министър Хайко Маас казва, че изгонването на руски дипломати е "сигнал", а лидерът на Зелените Роберт Хабек го нарича "жест на солидарност с Великобритания". Присъединявате ли се към тези оценки?

Юрген Тритин: Според мен то е по-скоро жест на солидарност с Тереза Мей. На фона на продължаващите преговори за Брекзита целта е да се укрепят позициите ѝ във Великобритания – тъкмо поради това сега Европа демонстрира единство. В моите очи, за да цитирам министър Маас, това си е просто лекомислено. Защото се върши в един момент, когато все още няма окончателни доказателства – има само предположения и логични заключения. Логичните заключения сочат към Русия, но логично е също така да очакваме и ответна реакция от Русия. Така въз основа на логичните заключения възниква политика на ескалацията и на двустранното "надцакване".

По-добре ли щеше да е, според Вас, да се изчака доклада на Организацията за забрана на химическите оръжия по случая Скрипал?

Юрген Тритин: Да, това щеше да е най-правилното решение. Защото докладът би ни дал възможност да действаме въз основа на твърди факти. При това положение пак щяхме да бъдем в състояние да покажем солидарността си, но нямаше да го има подозрението, че всичко това е свързано не толкова със Скрипал, колкото с Брекзита.

Когато става дума за Брекзита, Германия и ЕС нямат особено доверие нито на британското правителство, нито на външния министър Борис Джонсън, нито на премиерката Тереза Мей. Защото тогава им вярват за Скрипал?

Юрген Тритин: Британците проведоха разследването коректно. Друг е въпросът за Борис Джонсън и неговото отношение към истината. По време на кампанията за Брекзита Джонсън демонстрира тактическо отношение към истината, ако трябва да се изразя максимално дружелюбно. Въпреки това аз не съм на мнение, че липсват улики срещу Русия. Но ако трябва да отговорим на Русия по някакъв начин, ние се нуждаем от нещо повече от логични заключения.

Още преди да започне изгонването на дипломати Вие предупредихте да не се влиза в "спирала на възмущението". Какви са сега последиците, според Вас?

Юрген Тритин: Ако продължава така, съвсем скоро ще стигнем до ситуация, която бих нарекъл Студена война 2.0. Не мисля, че това е много умно. Нова Студена война изобщо няма да ни помогне за постигането на онези цели, за които имаме очаквания към Русия – независимо дали става дума за Сирия или за стационирането на ракети със среден обсег. Напротив, то навярно дори ще навреди.

А какво ще отговорите на онези, които казват, че Путин разбира единствено езика на силата?

Юрген Тритин: Да изгониш дипломати е език на силата? Той само ще ни се изсмее.

А кой е верният път?

Юрген Тритин: В подобни случаи си има процедура, към която трябва да се придържаме: да изчакаме доклада и после да действаме въз основа на изводите му. Аз не казвам, че престъпленията, убийствата на хора и други подобни неща трябва да останат ненаказани. Застъпвам се настойчиво за друго: съответните мерки трябва да се взимат въз основа на доказателства, а не на логични заключения.

Юрген Тритин от партията на Зелените е член на Комисията по външна политика в Бундестага и заместник-председател на германо-руската парламентарна група.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване