03/29/18 14:32
(http://www.clubz.bg/)

Ирландците ще гласуват на референдум "за" или "против" аборта

На 25 май ирландците ще гласуват на исторически референдум за легализиране на абортите по желание. Законодателството в страната сега позволява прекъсване на бременността единствено ако животът на майката е в сериозна опасност.

Гласоподавателите ще бъдат попитани дали искат т. нар. осма поправка на ирландската конституция да бъде отменена. Тя е приета през 1983 г. и дава еднакво право на живот на фетуса и майката, което на практика води до пълна забрана на абортите. Това се променя едва през 2013 г., когато е разрешено прекъсване на бременността, ако е животозастрашаваща за майката. Нарушителите на закона са заплашени от 14 години затвор.

Ако ирландците гласуват за отмяна на поправката, правителството ще предложи закон, който позволява аборта по желание до 12-тата седмица от бременността (какъвто е и правният режим в България).

Премиерът Лио Варадкар подкрепя отмяната на строгия закон, както и лидерът на опозиционната партия "Фиана Файл", който доскоро беше против, но изненадващо промени позициите си.

Твърдо против промяна на настоящия режим са религиозните организации и консервативните кръгове.

"Опонентите на реформата са в пълно отрицание на лицемерието на ирландските закони", смята пък сенаторкта Ивана Басик, която е заплашена от затввор през 90-те, когато е заловена да информира млади жени за възможностите да направят аборт във Великобритания.

Кампанията за либерализиране на абортите в Ирландия набра скорост през 2012 г., когато млада жена от индийски произход почина в болница, след като лекарите й отказват да прекъснат бременността, въпреки съмненията, че плодът е нежизнеспособен. Тогава жената е приета в болница със силни болки. Медицинският екип засича пулс на фетуса и затова отказва да предприеме каквото и да е. Плодът умира няколко часа по-късно, а майката губи живота си заради инфекция. 

Последвалите протести водят до законодателните промени от следващата година, които разрешават прекъсване на бременността, ако животът на майката е застрашен.

Активистите обаче припомнят, че плодът също може да има увреждания, които да не му позволяват да води нормален живот. Бременността пък може да е резултат от изнасилване. Ирландският закон не позволява аборт при такива случаи.

През 2015 г. мнозинството гласоподаватели в Ирландия гласуваха за легализиране на еднополовите бракове и тя стана първата страна, предприела тази стъпка след референдум.

Спорове около законодателството за абортите има и в Полша. Там обаче управляващите вървят по обратния път - към затягане на режима. Преди месеци полският парламент отхвърли предложение за либерализиране на строгия закон за абортите и ще продължи да разработва още по-консервативни правила.

Действащият закон там разрешава абортите само в извънредни случаи до 12-ата седмица. Бременността може да се прекъсне, когато животът или здравето на жената са в опасност, ако бременността е резултат от престъпление, или при тежки увреждания на плода.

През 2016 г. протести на жени в цялата страна принудиха полското правителството да се откаже от плановете си за пълна забрана на абортите.

В България абортът е разрешен до 12-ата седмица без условия. При тежки увреждания на плода или риск за живота на майката, прекъсване на бременността е допустимо до 20-ата седмица.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване