03/29/18 14:01
(http://www.clubz.bg/)

Какво ще реши България за Русия?

Ще се присъедини ли България към държавите, които изгониха руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания по случая "Скрипал"? Или ще отзове посланика си в Москва Бойко Коцев, който от два дни е в София за "консултации"? Или пък ще избере друг начин да изрази солидарност с партньорите от ЕС и НАТО?

Отговорите на тези въпроси се очакват днес. За 9 часа е насрочено заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

"На заседанието ще бъде обсъден случаят „Скрипал“ и ще бъде изслушан посланикът на страната ни в Руската федерация Бойко Коцев", гласи краткото съобщение на пресслужбата на Министерския съвет.

Съветът по сигурността се ръководи от министър-председателя Бойко Борисов, а в състава му са включени министри, ръководителите на специалните служби и представител на президента Румен Радев.

Два дни поред зам.-председателят на ГЕРБ и лидер на парламентарната група на управляващата партия Цветан Цветанов споделя публично очакването си и България да изгони руски дипломат в знак на солидарност.

"България трябва да бъде солидарна с Великобритания и трябва да има и действия... Дали се предприемат следващите стъпки за отзоваване на дипломати от Русия, това вече е в правомощията и компетентността на изпълнителната власт“, каза в четвъртък Цветанов в парламента.

Ден по-рано пред бТВ той бе също толкова еднозначен:

"България е част от евроатлантическия пакт, ние изповядваме демократичните ценности. Убеден съм, че правителството ще вземе правилното решение, за да покажем своята съпричастност и солидарност".

Очакването именно в петък България да обяви своето решение се засилиха и след съобщението, че началникът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова ще гостува в седмичното обзорно политическо предаване "Панорама" на БНТ. Обикновено тя гостува в ефир, когато правителството има да обяснява някое свое важно решение.

Скандалът "Скрипал" дотук:

Великобритания обяви, че най-вероятно Русия стои зад отравянето на двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия с руския нервнопаралитичен агент „Новичок“ и че от събраните дотук данни не може да има друго обяснение.

Всички външни министри на другите страни от Европейския съюз застанаха единни до Великобритания и също обявиха, че най-вероятно Русия стои зад отравянето.

От самото начало Русия отказва да съдейства на разследването и контраатакува с обвинения за световна конспирация за злепоставяне на Москва.

Като демонстрация, че това е неприемливо поведение Великобритания изгони 23 руски дипломати, а още 18 държави от ЕС изгониха между четирима и един руски дипломати от страните си. В тази група са още САЩ (с цели 60 изгонени), Канада, Австралия, Македония, Албания, Черна гора, Молдова и Грузия.

Публикувана на 03/29/18 14:01 http://clubz.bg/66044-kakvo_shte_reshi_bylgariq_za_rusiq

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване