03/29/18 06:59
(http://budnavarna.bg/)

Отчетоха наднормен шум в половин Варна заради увеличения трафик

снимка: Будна Варна

Извършените измервания през 2017 г. показват, че допустимите шумови нива са превишени в 20 от контролните пунктове в града, което представлява 44 % от общия брой контролирани зони. Това сочи докладът на Регионалната здравна инспекция във Варна за шумовото натоварване в града през 2017 г.

 

Според анализа на данните най-много са превишените нива за зоните, разположени на улици с интензивен автомобилен трафик, зоните за обществен и индивидуален отдих и зоните за лечебни заведения и санаториуми.
Констатираните две нови превишения на граничните стойности за съответната зона са за пункт бул. “Цар Освободител” до бл. 67 и пункт кв.”Чайка”до бл. 68. Причините – увеличено движение на МПС в района.
Най-високи средни нива на шума са регистрирани в пунктовете бул.“Вл. Варненчик” № 128 между сп. „Патриарх Евтимий“ и сп. „Автогара“, бул. “Христо Ботев” до магазина за рибарски принадлежности, бул. “Цар Освободител” – жк “Младост”, бл. 130, ул. “Д-р Пюскюлиев” № 30 – между ул. “Парижка комуна“ и ул. “Г. Бенковски”, ул.”Ген. Колев”- до Дома за деца „Другарче”, бул. “Осми приморски полк” №67 до пицария “Морско конче“.
Проведените през последните години мероприятия, като изнасяне на тежкотоварния автотранспорт извън града, ремонт на главни пътни участъци и подобряване на състоянието на пътните покрития, озеленяване на крайпътни ивици, ограничаване на скоростта на превозните средства в жилищните райони и други, не са подобрили значително акустичната картина, се казва още в доклада.
При една част от пътните артерии, където са разположени пунктове за мониторинг на интензивен транспорт, се наблюдава понижение на шумовите нива (и средни, и максимални), което се дължи до известна степен на промяна в структурата на преминаващите МПС (намаляване на процента на товарния транспорт), но при по-голяма част от тези пунктове са повишени средните и максималните шумови нива, като при почти всички пунктове е увеличен относителният дял на преминаващите леки автомобили.
Според експерти в община Варна шумовото натоварване в града ще спадне рязко след пускането в експлоатация на новия булевард „Васил Левски“.

източник: Черно море

Материалът Отчетоха наднормен шум в половин Варна заради увеличения трафик е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване