03/30/18 09:29
(transmedia.bg)

Борисов: Няма да гоним руски дипломати засега, чакаме доказателства

 

Чакаме повече доказателства към този момент не считаме, че трябва да изгонваме дипломати или технически лица от Руската федерация. Това каза на пресконференция министър-председателят Бойко Борисов след заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет, предаде Агенция „Фокус“.

„Използвахме Съвета с всички служби. Извикахме на консултации посланика ни в Русия. Гласувахме за извикване на консултации за един месец или 4 седмици на нашия посланик на Европейския съвет в Москва. В НАТО също сме дали своя глас. Показали сме своята пълна солидарност към Великобритания. Оттам нататък трябва да запазим канала за комуникация“, обясни Борисов. По думите му извикването на консултации в дипломацията е практика.

От думите на Борисов се разбра, че смята за напълно достатъчна проява на солидарност гласуването на България в Съвета на Европейския съюз и в НАТО, които разкритикуваха Русия за отравянето на двойния агент Сергей Скрипал във Великобритания.

Това доведе до сериозен дипломатически скандал между Русия и Обединеното кралство. Великобритания изгони 23-ма руски дипломати като знак на солидарност редица други стани от ЕС, както и САЩ, направиха същото. От своя страна Русия предупреди, че ще предприеме същите ответни мерки, като вчера консулството на САЩ в Санкт Петербург беше затворено.

„Обръщаме сериозно внимание. Виждате и в съседно Косово продължава да се говори за действия, които напомнят тези от преди 20 години. Действията на Турция в Африн, конфликтът им с Гърция и Кипър – не виждам как ще го решат. Това са все неща в нашия регион. Подкрепихме решението на Съвета да се ограничим в пълната подкрепа на Великобритания“, заяви Борисов.

Бойко Коцев също присъства на заседанието. Той е разказал какви са настроенията и какво се говори в Москва в последните дни.

Премиерът каза още, че трябва да се запази каналът за комуникация с Русия, което било и задача на България като председател на ЕС.

Борисов припомни, че посланикът на Европейския съюз в Москва е извикан за консултации за 4 седмици. Бойко Коцев ще се прибере в Русия след 8 април, тъй като имало откриване на „много важна изложба на Светлин Русев“.

Борисов отказа да коментира изказванията на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който от няколко дни настоява за „позиция, която да съответства на евроатлантическата ориентация на страната ни. Солидарността е изключително важна“.

След решението на съвета лидерът на БСП Корнелия Нинова поздрави премиера за позицията му. По думите ѝ тя съвпада с предложението на левицата за „декларация в името на стабилността на Европа, спокойствието и сигурността на хората и на националния ни интерес“.

Сащата позиция изрази и президентът Румен Радев. Част от депутатите на ГЕРБ обаче коментираха, че ще настояват за изгонването на руски дипломати от страната.

Преди изявлението на Борисов в парламента БСП поиска да се приеме единна позиция, че България няма да гони руски дипломати. Това предизвика председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов да припомни, че номинацията на Румен Радев за президент е дошла след консултации на лидера на БСП Корнелия Нинова с руския генерал от запаса Леонид Решетников.

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване