03/30/18 08:07
(http://regiona.bg/)

/Видео/ С 38 гласа „за“ д-р Валентин Василев стана обществен посредник в община Благоевград

С 38 гласа „за“,1 „въздържал се“ и 1 „против“ д-р Валентин Пенчев Василев е новият обществен посредник в община Благоевград.Той бе единствена кандидатура и бе избран с тайно гласуване на сесия днес.
„ Надявам се да оправдая доверието ви“, заяви Валентин Василев
иблагодари на групата на „Партия на Зелените“, които предприеха инициативата за връщане на дейността на омбудсмана.

Общинските съветници от ПП „Партия на Зелените“ първи настояха да проведе процедура за избор на обществен посредник за територията на община Благоевград.Своето предложение за това те изпратиха до кмета, председателя на ОбС и общинските съветници още през септември,миналата година.

От 2012 г. в Благоевград няма избран такъв човек за тази позиция. Преди две години председателският съвет реши да не предлага на ОбС – Благоевград процедура за избор на обществен посредник.Тогава стана ясно,че единственият кандидат за омбудсман Петя Георгиева Гюрова – Петрова, няма законово право да участва в процедурата.

Тя е била обществен посредник в два последователни мандата на Общински съвет – Благоевград, 2003-2007 година и 2007 – 2011 година, а съгласно разпоредбата на чл. 12, ал. 2 едно лице не може да бъде избирано за обществен посредник за повече от два последователни мандата.

До сега в Общински съвет са проведени няколко процедури за избор на обществен посредник. Последното неуспешно гласуване се състоя преди почти пет години. Причината бе,че нито един от четиримата кандидати за поста не спечели необходимите 25 гласа на местните парламентаристи.

 

 


Материалът /Видео/ С 38 гласа „за“ д-р Валентин Василев стана обществен посредник в община Благоевград е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване