03/30/18 09:14
(http://budnavarna.bg/)

Десетки се редят на опашка за поклон пред чудотворна икона на Богородица

Десетки миряни във Варна изчакват търпеливо да се поклонят пред чудотворната икона на Пресвета Богородица „Скоропослушница“. Всеки ден в Катедралния храм „Успение Богородично“ в морската столица има опашки от вярващи, които искат да се докоснат до светинята, пренесена от град Ананиев в Одеска област на Украйна.

Припомняме, че чудотворната икона беше посрещната в митрополитската катедрала „Успение Богородично“ на 24 март в навечерието на Богородичния празник Благовещение лично от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Очаква се светинята да остане за поклонение до Възкресение Христово.

В словото си владиката отбеляза, че за втори път в кратко време в пределите на Епархията посрещаме чудотворна икона от Балтска и Ананиевска епархия. Неотдавна бе посрещната чудотворната икона на Пресвета Богородица „Одигитрия Байталска“.

Богородица „Скоропослушница“ е била изписана на Света Гора Атон през 1893 г. в манастира „Св. вмчк Пантелеймон“ и е била осветена в Дохиарската света обител. Там още през X век се е прославил оригиналният чудотворен образ на „Скоропослушница“.

През 1915 г. иконата е дарена на съборния храм, посветен на Св. Александър Невски в град Ананиев в Украйна. В този знаменит ден хиляди вярващи се стичат, за да посрещнат великата светиня от Света Гора. Множество хора са намерили утеха, решение на житейски трудности и изцеление от тежки болести. Всичко това се свидетелства и от даровете на благодарност окачени пред иконата.

Жителите и гостите на град Варна също имат възможност да се поклонят пред честния образ на Приснодевата и да попросят нейното застъпничество пред Бога. „Нека по молитвите на Пресвета Богородица Бог да помага на всички нас и да ни подкрепя в нашите телесни и духовни немощи“, призовават от Варненската и Великопреславска митрополия.

източник: Морето.нет

Материалът Десетки се редят на опашка за поклон пред чудотворна икона на Богородица е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване